YARGININ VE YARGIÇLARIN TAM BAĞIMSIZLIĞI BİRİNCİL ŞARTTIR

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,YARGININ VE YARGIÇLARIN TAM BAĞIMSIZLIĞI BİRİNCİL ŞARTTIR
Haberin Tarihi: 24.8.2013 10:03:00 - Okunma Sayısı:1313 defa okundu.

YARGININ VE YARGIÇLARIN TAM BAĞIMSIZLIĞI BİRİNCİL ŞARTTIR

            Demokrasinin olmazsa-olmaz en önemli  şartı; YARGININ BAĞIMSIZLIĞIDIR. "Adalet Mülkün Temelidir" deyimi çok yerinde! Tam adalet yoksa; vicdanlar yargının bağımsızlığına inanmıyorsa; Mülk sözcüğünün ifade ettiği Vatanımız ve milletimiz, büyük tehlike altında demektir.

            Amerika'da yargıçlar o kadar bağımsızlardır ki; 103 yaşındaki bir yargıç, görevine devam etmek istediği ve sürdürdüğü halde; kimse ona "Sen yaşlandın, artık emekli ol!" diyemiyor. Yargı ve yargıçlar vicdanlarından ve Yüce Tanrının kalpleriyle beyinlerine ulaştırdığı dürüstlük duygusundan başka herhangi bir etki altında olmamalılar. Yargıçlar bir gücün ve makamın ve hatta propagandanın etkisi veya sanal bile olsa tehdidi altındaysalar; adalet yok sayılır.  Bu bakımdan Hakimler ve Savcılar Yüksek kuruluna ancak yargıçların seçimiyle üye olunabilmeli. Cumhurbaşkanın veya başka makamların bu atamalar ve seçimlerde bir onay yetkisi, dahli, tavsiyesi ve etkisi olmamalıdır.                                                                                                                                                                                

            Her ne kadar Cumhurbaşkanlığı tarafsız bir makam gibi algılanıyorsa da; oraya mutlaka iktidar partisinin birinci veya ikinci gücü durumundakiler seçilebiliyor. Dolayısıyla o yüce makamın bile, yargı ve onun iç seçimleri hakkında bir salahiyeti ve onaylama hakkı olmamalıdır.                                                                                          

            Nasıl ki nazariyatta bile kalsa; Milli Savunma Bakanı askerlerin bütçesini temin etme dışında rütbeli veya rütbesiz bir yetkisi yoksa; Adalet bakanının da, Yargının ödeneklerini temin etme dışında bir etki ve yetkisi olmamalı. Yargı tam bağımsız değilse; hatta tüm vatandaşlar, yargının tam bağımsız olduğundan yüzde yüz emin değilse; ülkenin iç huzuru ve geleceği tehlike altında kalır.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap