Enstitü mü? İstasyon Müdürlüğü mü?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Enstitü mü? İstasyon Müdürlüğü mü?
Haberin Tarihi: 10.9.2013 17:00:00 - Okunma Sayısı:1821 defa okundu.

Enstitü mü? İstasyon Müdürlüğü mü?

 

             “ Enstitüler kaldırıldı…su ürünleri gitti….batan… yalan ve iftira atmak….siyasi malzeme …”  (Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Gelişmeye Devam Ediyor…H.S. Akın Gazetesİ- 23 .AĞUSTOS 2013 ” .

            Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nün (ESÜAE)  kapanmasının Eğirdir ve iç sular için çok önemli kayıp olduğunu, ben de dile getirdim. Tartışmaları basın yoluyla yapmak istemezdim. Fakat; bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olmak yerine, araştırarak konuların doğru bilinmesine her zaman ilke edindiğimden,  “yalan mı ve iftira mı” kararını siz veriniz.

            Türkiye’de bir ilk olan SDÜ SU ENSTİTÜSÜ’nün kurucularındanım. O nedenle, fakültenin ve enstitünün ne olduğunu, önemini, kuruluşundaki süreci ve zorlukları çok iyi bilenlerdenim. SDÜ Su Enstitüsü’nün Göller Yöresi ve Türkiye  için önemi sürekli gündemde tutulan ve kurulması için iki yıl süren, zorlu çalışmalar yapıldı. Enstitülerin kurulması o kadar kolay değildir ve kapatılması da çok önemli bir kayıptır. Türkiye’de kaç tane ENSTİTÜ var?  

            Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi gibi Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (ESÜAE)de; Eğirdir’e “yakışan” değerlerdir. ESÜAE; 1986 yılındaki kuruluş amaçlarını layıkıyla yerine getiren köklü ve değerli araştırmacılarıyla çok önemli hizmetleri olan kurumumuzdu. Su Ürünleri Araştırma İstasyonunda çok önemli çalışmalar hala yapmaktadır. Fakat enstitü ile istasyon bir değildir. Tıpkı fakülte ile yüksekokulun bir olmadığı gibi. Gidişlerine sevinmek!!! Kim sevinebilir? Eğirdir’in “hazineleriydi” onlar… Siyaset mi bu? Bu kadar mı? Bu saptırma ve inatla kim kazanıyor?

            Enstitünüzün mü olmasını istersiniz? Yoksa İstasyon Müdürlüğü mü?

            Enstitü, belirli bir amaç için oluşturulmuş organize bir yapıdır. İstasyon Müdürlükleri, Enstitüler içerisinde yer alır. Enstitülerin adı istasyon mu oldu? İç suların kaç enstitüsü vardı? Tüm enstitüler kapandı mı? Neden ESÜAE? İşin bu yönünü araştırmak gerekmez mi?   

            Eğirdir’de 1986 yılında kurulan Eğirdir Su Ürünleri  Araştırma Enstitüsü;  07.07.2011 tarihinde, 03.06.2011 tarih ve 639 sayılı kanun hükmünde kararname ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının (GTHB) yeniden yapılandırması sürecinde Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğüne bağlanmıştır. Son durumu ise; Resmi gazete yayımlanan 27 Mayıs 2013 tarihli GTHB kararıyla; Eğirdir İlçesinde Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü kurulmasına karar verilmiştir. Yani Enstitü kaldırılmış (kapatılmış) yerine İstasyon Müdürlüğü kurulmuştur.  “Yalan ve iftiramı" mı karar sizin …

            Eğirdir Gölü için Temiz mi? En temiz mi? Denilmesini istersiniz?

  Temiz kelimesinde kesinlik vardır. En temiz de ise … içerisinde en temiz. Kötünün iyisi gibi… Eğirdir Gölü “en temiz göl” demek Eğirdir Gölü’nün temiz olduğunun göstergesi değildir. ( Eğirdir Gölü ile ilgili en yeni ve detaylı çalışma (TÜBİTAK 2012-108Y) projesidir… )

    Eğirdir Gölü temizse,  en temiz yerine, TEMİZ kelimesini kullanmak gerekmez mi? Göl için “en temiz” denildiğinde, gölün temiz olmadığı anlaşılmaz mı? “En temizle” sorunu göz ardı edebilirsiniz. “Bazı araştırmacılara”  ve Eğirdir Gölü’ne haksızlık olmasın; “su hayattır, su; kan yapar, can yapar;  insanın, kurdun, kuşun, elmanın, domatesin, etin, yumurtanın, nanenin, sütün, balığın, kelebeğin, tırtılın, gül gibi nice canlının yaklaşık % 70-95’i sudur.

            Göl “siyasi malzeme” yapılmaktan ne zaman kurtulacak?  Hepimizin ortak değeri temiz doğa ve Eğirdir Gölü olmalıdır.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap