EVİMDEKİ MİNİ EĞİRDİR MÜZESİ 7. Bölüm

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EVİMDEKİ MİNİ EĞİRDİR MÜZESİ 7. Bölüm
Haberin Tarihi: 11.9.2013 11:28:00 - Okunma Sayısı:1618 defa okundu.

EĞİRDİR'DE EV EKMEĞİ YAPMA USULÜ

EVİMDEKİ MİNİ EĞİRDİR MÜZESİ 7. Bölüm

EĞİRDİR’DE EV EKMEĞİ YAPMA USULÜ

            İyi ve güzel birçok adetlerimizin yanında, Eğirdir’in kendine özgü bir ekmek yapma usulü vardır. Bu usul tarihimizin derinliklerinden akıp gelmektedir. İbni Batuta seyahatnamesinde de aynen zikredilir. Ekmek yapılacağından bir gün önce fırına haber gönderilerek sıra alınır. Ekmekçi çırakları sırası gelen eve gidip, kapılarını çalarak:

            -Aba! Yuğurun, katı gon (koyun), cıvık olmasın ha, emi! Diye sıkıca tembih ettikten sonra getirdiği miniyeti bırakıp giderdi.

            Evde derhal kollar sıvanarak tekneye, ekmek yapılacak miktarda un konulup, ılık suda eritilmiş mayası da azar azar ilave edilmek suretiyle hamur haline getirilir, kıvamı elde edilinceye kadar iyice yoğurulur ve üstü bezle kapatılarak mayalanmaya bırakılırdı.

            Vakti gelip de, hamur hafif kabarmaya ekşimsi kokmaya başlayınca ekmek büyüklüğünde parçalar koparılıp, yere uzatılmış olan miniyetin gözlerine konur, miniyet çırağın omzunda fırına götürülürdü. Beklemekte olan fırıncı, tavı gelmiş fırına hamurları salarak pişirirdi. Pişmiş ekmekler, yine miniyetin üzerine sıralanır, çırakla eve gönderilirdi.

            Miniyet, yekpare ağaçtan, göz göz oyularak yapılır, muhtelif boylarda olurdu. Hamur teknelerinin ufakları yekpare ağaçtan oyulur, daha büyükleri tahtaların çakılmasıyla meydana getirilirdi.

            Miniyetin manasını bilemediğim için her gittiğim memlekette sordum. Edremit ve civarında buna ‘bineyit’ ‘pineyt’ gibi isimler verildiğini öğrendim. Ekmek yapma usullerinin de bizdekinin aynı olduğunu söylediler. Daha sonraları T.D.K.’nun lugatında bunun aslının ‘binit’ olduğunu, binilecek taşıtlara, daha ziyade hayvanlara dendiğini,  ayrıca hamurları fırına taşımak için kullanılan şeylere de binit dendiğini okuyarak öğrenmiş oldum.

            “Eğirdir’de Ekmek Yapma Usulü” hakkındaki daha etraflı bilgi, 24 Ekim 2001 tarihli ‘AKIN’ gazetesinde yayımlanmaya başlayan bir yazımda anlatılmıştır.

devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap