EVİMDEKİ MİNİ EĞİRDİR MÜZESİ 8. Bölüm

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EVİMDEKİ MİNİ EĞİRDİR MÜZESİ 8. Bölüm
Haberin Tarihi: 12.9.2013 10:04:00 - Okunma Sayısı:1440 defa okundu.

PROSTANNA, EĞRİDÜR VE FELEKABAD BASKILI PARALAR

EVİMDEKİ MİNİ EĞİRDİR MÜZESİ 8. Bölüm

PROSTANNA, EĞRİDÜR VE FELEKABAD BASKILI PARALAR

            Üstte, solda “Eğridür”de, sağda “Felekabad”da, aşağıda İlkçağın Eğirdir’i olan “Prostanna”da basılmış olan paralar. Prostanna parasının üzerinde Sivri Dağı’nı temsil eden bir şekil var. Portrelerin, tanrıların ve olayların belirtildiği büyüklü küçüklü olanları da pek çok. Burada bu paraların üzerlerindeki yazılar ve şekiller canlandırılarak ve yaklaşık altı kat büyütülerek yapılmış modelleri görülüyor.

            İzmir Arkeoloji Müzesi’nde bulunan bu paraların değişik kalıplarda yapılmış 8 adedi “Eğridür”, 8 adedi “Felekabad” baskılıdır. 59 adet de “Prostanna” parası resmi var.

            Metal paraların üzerine hükümdar ve halifelerin adlarının yazılmasını ilk kez Emeviler uyguladı. Paranın üstüne, egemenliği tanınan halifenin ve hükümdarın adı, hükümdarlık unvanı ve lakapları, kelime-i tevhid, paranın basıldığı kent ve basım yılı yazılmaya başladı. Halifeden ve sultandan bağımsızlık izni alan küçük beyler de adlarını taşıyan sikke bastırmayı egemenliklerinin gereği sayıyorlardı. Örneğin; parasındaki özel unvanları arasında ed devle ile biten bir tamlamanın bulunması o hükümdarın bağımlılığını, ed dünya sözünü içerin bir unvanın bulunması ise bağımsızlığını belli ediyordu. Bunun gibi melik, sultan, emir unvanlarının da siyasal anlamları vardı. (Ana-Britannika, “nümizmatik” bahsi.)

            devam edecek

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap