EVİMDEKİ MİNİ EĞİRDİR MÜZESİ 9. Bölüm

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EVİMDEKİ MİNİ EĞİRDİR MÜZESİ 9. Bölüm
Haberin Tarihi: 13.9.2013 10:46:00 - Okunma Sayısı:1504 defa okundu.

BİR DEVRİ AÇIKLAYAN PARA

EVİMDEKİ MİNİ EĞİRDİR MÜZESİ 9. Bölüm

EĞİRDİR TARİHİNDE

BİR DEVRİ AÇIKLAYAN PARA

            Hamidoğulları’ndan Dündar Bey’in, Feleküddin mahlasını aldıktan sonra memleketin adını da Felekâbâd’a çevirdiğini, bu manaya uygun bir alem yaparak, babası İlyas Bey’in son zamanlarında Eğridür’de bastırdığı paranın üzerine, onun ölümünden sonra, soğuk damga ile vurdurduğunu yazmıştık. Bu alemin şeklinden çıkarılacak mana şöyle olabilir: Ortada yuvarlak bir kurs, ki bu güneşi ifade eder. Onun etrafına dizilmiş olan irili ufaklı yuvarlaklar da yıldızları. Bunların en dışını dokuz dilimli bir papatya motifi çevrelemektedir. Dilimlerden her birisi feleğin dokuz katından birisidir.

            Bu alem Felekâbâd ismini sembolize eden güzel bir şekil olmuştur.

            Âbâd kelimesinin manalarından biri “bakımlı, şen ve mamur yer”dir. Diğer bir karşılığı da “çokluk, bolluk” bildirmesidir. Arapça veya Farsça bazı isimlerin sonuna eklenerek birleşik sıfatlar yapar. Bu terkipler birinci kelimede belirtilen vasfın veya özelliğin fazlalığını bolluğunu ifade eden yer isimleri mahiyetindedir.

            Dündar Bey bu ikinci manadan yararlanarak, pek renkli ve ışıltılı olan Eğirdir kasabası için Felekâbâd adını taktı. Bu manada değerlendirecek olursak: “Talihli yer, bahtlı yer, saadetli yer, mutlu yer, kısmetli yer” gibi karşılıklar bulabiliriz.

            Bence Eğirdir’e en çok yakışan manası; gökyüzünü, yıldızları çağrıştıran yönüdür. Eğirdir’in yapısı bu manaya daha çok uygun düşüyor.

devam edecek

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap