EĞİRDİR'İN KANLI KAVAĞI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR'İN KANLI KAVAĞI
Haberin Tarihi: 24.9.2013 12:54:00 - Okunma Sayısı:2367 defa okundu.

EĞİRDİR’İN KANLI KAVAĞI

 

            Eğirdir’in Kanlı Kavağı nerede? Yazın serinliğiyle uğrak yeri çınar altında. Hangisi? Çınarın kendisi. Atatürk Anıtı’nın karşısında.  Eğirdirliler çınar ağacına “Kavak” da diyorlar.

  Bu görkemli çınar ağacı neden Kanlı Kavak? Çünkü 12(13)* Ekim 1920 tarihinde Demirci Mehmet Efe, kurtuluş harekatına karşı çıktıkları düşüncesiyle Eğirdirli Hacı İsmail Ağa’yı, Hacı Abdullah’ı, Kuş Hoca’yı ve Hafız Sabri Efendi’yi bu aynalı kavakta astırmış.

            Ispartalı ve Kurtuluş Savaşı’nda büyük yararlıklar gösteren Hafız İbrahim Demiralay anılarında böyle yazıyor. Ancak Eğirdirli yaşlıların çoğu bu görüşe pek katılmıyor. Onların anlattıkları bu yazının içine sığmaz.

            Yazımızın ana konusu bu değil. Konumuz Kanlı Kavağın yaşı.

            Kanlı Kavak bugün tarihi ile 305 yaşında. 1. Eğirdir Sempozyomu derleme kitabının 326. sayfasında araştırıcılar böyle diyor.

            Kanlı Kavak uzun yaşına rağmen Anıt Ağaç olamamış. Kuzey- güney genişliği; yüksekliği ve şemsiyesi anıt ağaç olmaya uygun değilmiş. Fakat asılmalara tanıklık ettiği için ‘Tarihî Ağaç’ ünvanını kazanmış.

            Araştırıcılar, ağacın çevresindeki araba gürültüsü, ekzos gazı, betonlaşma ve kuzey rüzgarına açık olması bakımından tedirgin.

            Bu noktada bilirkişilere veya Eğirdir’deki görevlilere Kanlı Kavak’ın kimliğinin çıkarılması görevi düşüyor.  Anıt ağaçlara nasıl kimlik veriliyorsa  Eğirdir’in bu tarihi ağacına da bir kimlik çıkarılıp uygun bir yere asılmalı ki gelen geçen okuyarak Eğirdir tarihi hakkında bilgi sahibi olsun.

            * Bu tarih Hafız İbrahim Demiralay’da 12; Sempozyum kitabında 13 olarak gösterilmiş.

 

NOT: Bu yazı “Eğirdir’in Kanlı Kavağı Nerede?” başlığıyla http://www.egirdirhaber.com intirnet sitesinde olgunlaşmadan çıkmıştır. Doğrusu üstteki gibidir.

İlhan Şimşek

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap