BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR YÜRÜTMEK; EĞİRDİR'E ZARAR VERMEKTE

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR YÜRÜTMEK;  EĞİRDİR'E  ZARAR VERMEKTE
Haberin Tarihi: 17.5.2013 14:48:00 - Okunma Sayısı:1548 defa okundu.

BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR YÜRÜTMEK;  EĞİRDİR’E  ZARAR

VERMEKTE

 

            Eğirdir Gölü için  çok önemli olan kuruluşlarının    Eğirdir’den  taşınmasına göz yummak-sessiz kalmak, gölün kirliliğini ve gölün doğasını yok ettik den sonra; suçu insanlara değil küresel ısınmaya atmak, gölde kavinnenin ve sırazın tekrar geleceğini söylemek gerçekten denildiği  gibi “ÇILGIN PROJE ”  olmakta.  Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak;  Eğirdir Gölü gerçeklerini ve sorunlarını erteler, zaman hep lafla geçer ve geçmekte. Göl temiz, balık temiz, yedi renkli göl, gölün suyunu içerim, içtim, özel hükümler, çılgın proje….. “ninni” gibi.    

     Eğirdir Gölü’nde dünden bu güne yaşananları ve bunun bilimsel sonuçlarını görmezlikten gelerek, popülist yaklaşımla, bilim dışılıkla, gölü tanımadan hiçbir olumlu sonuç elde edilemez.

     Eğirdir Gölü’nde dişli balığın (sudak) , İsrail-Çin sazanının(gümüşi havuz balığının), gümüş balığının gölde neslini yok etmeden, yıllardır göle bıraktığınız otçul balıkların gölde yaşaması söz konusu değildir.  Gölde otçul balıklarla etçil balıkları bir arada yaşatamazsınız. Tıpkı tilkilerle tavşanları, tavukları bir arada yaşatamayacağınız gibi… Eğirdir Gölü su aynası 480 km2 nasıl kontrol altında üretim yapılacak, 1970-1980 li yıllarda alına bildi mi? Yeni bilimsel yöntemi geliştirildi de,  haberimiz mi yok?

    Eğirdir Gölü’nde balığın çok olması gölün sağlıklı olmasının göstergesi değildir. Neden, hep gölünden para kazanmak için Çılgın projeler üretilmekte de neden gölün iyileştirilmesi için çılgın projeler üretilmiyor?

   Eğirdir Gölü’nün kırk elli yıl öncesini bilenler; bu günkü halinden memnun mudurlar, göl dünden bu güne daha mı iyidir? Eğirdir Gölü nasıl bu hale getirildi?

            Bilgi sahibi olmadan fikir yürütmekle, gerçekleştirmekle.  Eğirdir Gölü’ne “laf ola beri gele” ve “laf olsun torba dolsun”  bakışıyla bakmak ve onu doğru gibi algılatmak Eğirdir’e zarar verir. Bilgiden uzak, gölün nasıl bu hale getirildiğini görmezlikten gelip;  hala gölde otçul balık miktarı artarsa  dişli balık da artar demek; proje değil, çılgınlıktır ve buna da kimsenin hakkı yoktur? Çünkü göl birlerinin ve politikanın malı değildir. Doğa oyuncağımız değildir. Eğirdir Gölü dünya mirasıdır ve emanettir.

            Gelecek  yazı:  -Kavinne, Gen, Eğirdir Su ürünleri Fakültesi, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu

            -Gölün otçul balıklarını, dişli balık yok etti

            -Eğirdir Gölü’ne milyonlarca balık yavrusu  bırakılmakta, sonuç?

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap