AMERİKAN MALİ KRİZİ KASTEN Mİ ÇIKARILDI?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,AMERİKAN MALİ KRİZİ KASTEN Mİ ÇIKARILDI?
Haberin Tarihi: 9.10.2013 10:35:00 - Okunma Sayısı:1798 defa okundu.

AMERİKAN MALİ KRİZİ KASTEN Mİ ÇIKARILDI?

 

            Başkan Obama'nın yoksullara istisnasız sağlık sigortası vermesine razı olmayan ve daima zenginlerden yana tavır takınan Cumhuriyetçilerin, bütçeye onay vermemesi yüzünden çıktığı ileri sürülen; devletin kapı ve pencereleri kapatma konusu; bana pek normal görünmüyor. Sanki bu konuyu fırsat bilerek, dünyaya bir ekonomik kriz hediye ediyorlarmış gibi... Elbette böyle bir krizin getirdiği fırsatlardan; gene kendileri yararlanacaklar.

            ABD hazinesi ve merkez Bankası, ne kadar dolar basacağını; o dolarları kapışıp kullanan ve karşılığında mal ve hizmet veren dünya insanlarına ve onların devletlerine; "Böyle yapalım mı? Devletimizin kepenklerini kapatalım mı?" diye sordu mu? Hayır! FED (Amerikan Merkez Bankası) hiç sormadı ve sormaz. Dışarıdan daonlara; bu yolda bir baskı ve güvensizlik şimdiye kadar hiç ifade edilmedi.

            İsteseler istedikleri kadar dolar basarak, mali saltanatlarını sürdürebilirlerdi. Üstelik bizim gibi zavallı insanlar, bol dolar bulabildikleri için kapışacak; ve o dolarları çok azı banka hesaplarına yatırılacaktı! Çoğunluk ise, kasalarında ve yastıklarının altında saklayarak; Amerikan maliyesine ve gücüne fazladan katkı sağlamış olacaklardı. Çin merkez bankasının kasalarında ve depolarında; Amerikan merkez bankasınınkinden çok daha fazla dolar varmış. Bizim Merkez Bankamızın kasalarında da, çok fazla dolar olmalı ki; doların değerini düşürebilmek için neredeyse her hafta yüklü dolar satış ihalesi açıyor. Başka devletler ve kurumlar da, bedavadan iyi kağıda basılan dolarları kapışıp saklayarak; ABD'yi ve onun ekonomisini desteklemiş oluyorlar.

            Amerika'daki krizi çıkaranlar, böyle birçok fırsatı bile yeterli bulmayıp kullanmak istemediler. Bir dünya savaşı çıkarmaktan daha yıkıcı olan; dünya ekonomik bunalımını çıkararak onun zevkini ve getireceği avantaları kullanmak istediler.

            Bu yazdıklarım benim teorim. Görüşlerime katılmayanlar; Amerika'nın kendi içinde neden kriz çıkardığını açıklasınlar. Daha akılcı ise; ona inanalım.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap