KUŞ HOCASI'NIN ASILMASI VE BİR ANI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,KUŞ HOCASI'NIN ASILMASI VE BİR ANI
Haberin Tarihi: 29.10.2013 11:05:00 - Okunma Sayısı:2729 defa okundu.

KUŞ HOCASI’NIN ASILMASI VE BİR ANI

 

               Kuş Hoca kim? 13 Ekim 1920 yılında Demirci Mehmet Efe tarafından Eğirdir’de Kanlı Kavak’ta asılan* dört kişiden biri.

               Ziya Kuş ve Hafız Yaşar Kuş Hoca’nın; Atacan Kuş, Ziya Kuş’un oğlu. Kuş Hoca, Atacan’ın dedesi.

               Kurtuluş Savaşı’nda Eğirdir’den birileri, Eğirdirli bazı kişilerin Mustafa Kemal’e karşı olduklarını Ankara’ya bildirmiş. Demirci Mehmet Efe, Ankara tarafından görevlendirilmiş ve Efe Eğirdir’e geldiğinde Kurtuluş Harekatı’na karşı olanların listesini istemiş. Bunların içinde Kuş Hoca da var.

               Kuş Hoca’yı Eğirdir’de tanımayan yok. Saygın biri.

               Sıtkı Ünlü Eğirdirli ve o tarihte Eğirdir’de jandarma eri; Kuş Hocası’nı bağ kelifinden (evinden) alarak Demirci Efe’ye teslim ediyor. Sonuç belli.

               Kuş Hoca’nın asılmasından sonra oğlu Yaşar tedirginlik yaşadığı için Ankara’ya gidiyor. Kuran’ı biliyor. Sesi de çok güzel. Kura’nı da çok güzel okuyor. Ankara Samanpazarı’nda iki şerefeli bir camiye, belki hafızlık işi bulurum umudu ile gitmiş. Hoca bunu dinlemiş ve sesi ile Kuran okuma tarzını çok beğenmiş yanına almış. Sonuçta iyi bir hafız olup çıkmış ve hocanın kızı ile de evlenmiş.

               Akşamlardan bir akşam Atatürk Samanpazar’ında bir evde konuk. O sırada akşam ezanı okunuyor. Atatürk ezan sesini duyunca konuşmayı kesiyor ve ezanı dinliyor. Ezanı bu denli güzel okuyan kişiyi görmek istiyor. Atatürk’ün korumaları camiye gidip genç hafızı götürmek istiyorlar. Hafız Yaşar, Atatürk’ün adını duyunca başlıyor ağlamaya, “Atatürk babamı astı;  beni de babam gibi asacak!” diyerek gitmek istemiyor. Fakat korumaları, korkulacak bir durumun olmayıp sesinin Atatürk tarafından çok beğenildiğini söyleyerek Hafız Yaşar’ı ikna ediyorlar.

               Atatürk ona övücü sözler söylüyor ve “Rumeli türkülerinden biliyorsan oku!”, diye istekte bulunuyor. Okuyor ve Atatürk çok memnun oluyor. Gelmemek için neden ağladığını soruyor. Hafız Yaşar da babasının asılmasını anlatıyor. Atatürk olaya çok üzüldüğünü söylüyor.

Bunları bana Eğirdir Belediyesi Fen İşleri’nden emekli Ali Kuş anlattı. Ali Kuş, Ziya Kuş ile amca çocukları. Ali Kuş, anlatılanları bizzat Ziya Kuş’un oğlu Atacan Kuş’tan dinlediğini söyledi.

                Yazdıklarım tarihçilere kaynak olabilirse sevinç duyarım.

               * Asılanlar: Hacı İsmail Ağa, Hacı Abdullah, Hafız Sabri Efendi ve Kuş Hoca-Recep BOZKURT, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Eğirdir

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap