Öğrenci kazanç kapısı değildir(!)...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Öğrenci kazanç kapısı değildir(!)...
Haberin Tarihi: 29.10.2013 11:07:00 - Okunma Sayısı:1766 defa okundu.

Öğrenci kazanç kapısı değildir(!)…

Öğrenci kazanç kapısı değildir(!)

Eğirdir, gölü “görmeli”(!)…. Farklı düşünmeli…!?

     Butik Üniversite müjdesi varda…?! Isparta’ya taşınan Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’ne ait olan binasının üzerinde 3 okulun (Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi - Eğirdir Turizm Otelcilik Yüksekokulu ve Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu) tabelası var! Nasıl olacak?    

          Geçen yıl yeni açılan okullar için ESÜF yerleşkesindeki ek-prefabrik binalar bir hızla yıkıldı ve yıkıldığıyla da kaldı? Molozları ortada kaldı, kirlilik oluşturmakta…. Eğirdir’de öğrenci sayısının diğer yerleşkelere göre daha az olmasının bir nedeni de Eğirdir’in Yükseköğretim için alt yapı oluşturamadığı, sahiplenmediği ve “sırtını döndüğü”  içindir.

          İstasyon Mahallesinde; Koy’un havasını bozacak olan! hem de gölün kıyı-kenar çizgisine! Hızla çok acil! çok amaçlı! binalar yapılabiliyorsa, ESÜF binasında 3 okulun tabelası niye?

          ESÜF bahçesindeki ek yapılar yıkılalı bir yılı geçti…  Yer açıldı… Okul inşaatı neden başlamadı? Neden; Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’na Temmuz 2013 LYS de yer (kontenjan) verilmedi?  Ek kontenjandan ESHMYO’na öğrenci alınmasında kimler nasıl uğraş gösterdi? Dökme suyla, politik bakışla nereye kadar?… Eğirdir kararlı olmalı…

          Gelişmenin; üretimle ve üretileni de  işlemekle olacağı unutulmamalıdır

          Eğirdir’e; Butik Üniversiteye, açılacak yeni bölümlere kaç öğrenci gelir, kaç para getirir ekonomi bakışıyla bakılmamalıdır. Tarihiyle, doğasıyla bir dünya mirası olan Eğirdir’i, tercih edilen bir ilim ve bilim merkezi haline nasıl getirebiliriz çalışmaları içinde olmak gerekir.

          Öğrenci kazanç kapısı olarak görülmemelidir. Eğirdir’in ekonomisinin, esnafının gelişmesi, Eğirdir’e gelecek öğrenci sayısıyla veya yeterli olan büyük alışveriş merkezlerinin sayısını arttırmakla değil, “üretmekle ve işleyerek değerlendirmekle” olmalıdır. Bu da; elmanın, kerevitin satışlarındaki fiyat istikrarsızlığının giderilmesinde, yetiştiricilerin ürününü işleyerek satması için gerekli tesislerin kurulmasıyla da sağlanabilir. Buna öncülük eden, yöresinin ürünlerine gerçek değerini kazandıran çok sayıda örneği olan belediyeler var.

          “Türkiye’deki dört elmadan birinin yetiştirilmesinin”,  turizmin vd. girişimlerin katalizörü olan Eğirdir Gölü’nün öncelikle korunması için çalışmalar yapmak gereklidir. Üreten daha çok kazanmalıdır. Bu da üreticilere destek olarak kurulacak birlik ve  tesislerle başarılabilir.

          Göl, lafla iyi olmamakta. Göl için “seferberlik” başlatmak zorundayız. Göl temizse… Parazitler neden? Eğirdir’in adı, tarihi, kültürü, havası, suyu, gıdası, ekonomisi göldür. Göl mirastır. Göl olmasa?!  Eğirdir, göle bakmanın yanı sıra gölü “görmeli” de…

          Göl en büyük kuvvet. Eğirdir’e Üniversite açılması için neden çok. Gölün iyi ise ekonomin iyidir, yeter ki planlamalarını iyi yap. Ekonomin iyi ise, Üniversiten de olur, turizmin de …  Aranılan bir bilim kenti oluşturursanız neler gelmez ki? Bir binaya üç okul tabelası asmakla, ESÜF’nin Isparta’ya taşınmasına kayıtsız kalmakla, Eğirdir’e üniversite kurulmaz. Kuruldu diyelim, ya o da daha sonra malum nedenlerle ESÜF gibi başka bir yere taşınırsa?!! Fakültemize sahip çıkamazken Üniversiteye nasıl sahip çıkılacak? ESÜF’de  geri gelecek mi? 

 

          *Bir tebrik ve teşekkür,  Eğirdir’in  Aşağı (Aşa) Hamam olarak bildiğimiz hamamın, ismi konusundaki  gerçeğin aydınlatılmasındaki araştırmaları için Sayın İlhan ŞİMŞEK’e...

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap