ÜNİFORMA-1             

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ÜNİFORMA-1             
Haberin Tarihi: 19.3.2021 10:07:41 - Okunma Sayısı:2382 defa okundu.

Em. Albay Nurtay YATMAN Yazdı...

ÜNİFORMA-1             

Em. Albay Nurtay YATMAN

Dilimize tam anlamı ile yerleşmiş olan ve fakat köken olarak latince birleşik bir kelime olan ÜNİFORMA .

UNİ kelimesi latincede tek veya tekil olmak anlamındadır. Bazı latin kökenli dillerde halen BİR sayısını da ifade etmektedir. Keza FORM kelimesi de latince kökenli olup, şekil anlamında, bazı hallerde de şekillendirme anlamında kullanılmaktadır.

Bu iki kelimenin oluşturduğu bileşik kelime olan ÜNİFORMA ise; Tek şekil, tek kılık, tek kıyafet anlamında kullanılmaktadır.

Bu bileşik kelimenin içeriği biraz daha kapsamlıdır. tepeden tırnağa kadar bir birlik, beraberlik, bütünlük ve yeknesaklığın belirleyicisi anlamındaki giyim kuşamı ifade eder ki; Bu giyim kuşam; Şapkası ve/veya kaskı - helmeti, gömleği veya ceketi hatta parka veya kaputu, pantolonu veya şortu yahut ta tulumu, Botları, çizmeleri veya iskarpinleri ile belirli yerlerde taşınan tüm aksesuarları ifade eder. İfade ettiği tüm bu kompleks bölünemez bir bütündür. Yoksa ÜNİFORM veya ÜNİFORMA olamaz.

Üniforma bütünlüğü; birlik ve beraberliği, disiplin anlayışını, birlikte ve beraber yaşamı, bir sisteme bağımlılığı o sistemin işlevsel yapısına göre faaliyetlerini, sonuçta birlik ve beraberliği temsil eder.

Üniformanın üyelerinden sadece şapka veya kask kapalı yerlerde giyilmez baş açıktır. (Savaşta ve çatışmalarda asker veya diğer güvenlik görevlileri kapalı ortamlarda dahi kask ve helmetlerini

çıkarmazlar)

Gelin görün ki;

Çeşitli nedenlerle, zaman zaman gittiğimiz dost ve kardeş bildiğimiz bazı ülkelerde Üniformalıların şapka ve kasklarını hiç takmadıklarına şahit olmuş ve içimizden hem ayıplamış ve hem de üzülerek kınamıştık, ancak bunu içinde bulundukları ortamın tutumundan saymış ama gene de hazmedememiştik

Şimdi olay geldi, değişti ve ülkemize de yansıdı.

Sokaklarda kepini apoletine takarak, tabanca kabzasına asarak, bel kemerine sıkıştırarak dolaşan; Asker, Polis, Jandarma, Zabıta memuru, Bekçi ve sair personelin haddi hesabı bilinmemektedir.

Bu ne demektir?

Başta İş ve Bireysel DİSİPLİNSİZLİKTİR,

Mesleğine ve çevresine SAYGISIZLIKTIR,

Milletine HÜRMETSİZLİKTİR,

Görevini ve mesleğini iyi bilmemektir,

Kontrolsüz ve başıboş bir kitle oluşumunun belirtisidir.

Sıralı amirlerin lakayt davranışlarıdır.

Daha pek çok söylenecek söz ver ama dilim varmıyor, mesleki terbiyem yetmiyor, söyleyemiyorum.

Ama dilerim, büyük bir çöküntünün başlangıç belirtileri olmaz.

Saygıdeğer milletimizin dikkatlerine arz ederim.

 

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    5.9.2021 20:43:44
    Komutanım kaleminize sağlık
Yorum Yap

İlgili Haberler