UÇAK ALIMI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,UÇAK ALIMI
Haberin Tarihi: 11.12.2023 15:12:12 - Okunma Sayısı:1273 defa okundu.

Ali ÖZBOYACI Yazdı

UÇAK ALIMI

     Türkiye en az 2030'larda TSK.'ya katılması düşünülen TFX (MMU) uçağı için henüz uçuş testlerinin başlanacağı Aralık 2023 yılından ve bir filo oluşturacak dönem arasında gereksinimi olan uçakları alabilmek için  önce ortak yapım F-35 programından çıkarılmış, sonra ise yine ABD yapımı F-16 başvurusun da bulunmuş fakat politik nedenlerle bir türlü olumlu yanıt alamamıştır. Aradan geçen sürede bu kez de yine NATO üyesi olan İngiliz, Fransız, Alman ve İspanyol ortak yapımı Eurofighter (4.nesil çift motor lu) için başvuruda bulunulmuş, ancak Alman engeline takılmıştır.

     Orada yaşayan insanlarımızın gurbetteki vatan dedikleri ve birinci dünya savaşında özellikle Gelibolu'da kader birliği yapmış Almanya önce Angela Dorothea Merkel şimdi de Olaf Scholz ile eksen kayması yaşayarak ABD'nin dümen suyuna girmiş ekonomik dev - diplomatik cüce olmaktan ileri gidememiştir. İkinci Dünya savaşı yenileni olarak, Japonya ile birlikte birçok askeri yaptırımlara tabi olan Al manya geleceğini Türk gücünde bulmakta ve bunu söylemekten çekinmemesine rağmen, küçüklük göstererek köstek olmaya devam etmektedir.  Ahde vefa maalesef Avrupalılarda bulunmayan bir değerdir.    

     Türkiye'nin askeri projelerinden etkilenen İngiltere ve firması BAE (Biritish Aerospace Electronik) ile TUŞAŞ arasında jet motorlarının lisans altında Türkiye'de üretimi üzerine bir anlaşma söz konusudur. Ayrıca Rusya da Su-57 (5. nesil uçak) uçaklarını Türkiye ile ortak yapımı teklifinde bulunmaktadır. Aslında Rusya'nın bu teklifi gelişmiş teknolojisini Türkiye ile paylaşmak değil, Natoda bir gedik açmaktır. Rusya'nın  İhraç versiyonu olarak vermek istediği ortak yapım önerisi akıllıca bir yaklaşımla kabul edilmeli, ortaklığa İngiltere'nin de katılımı ile Rusya'nın aradığı politik avantaj kendisine verilmiş görünmelidir.

     Umduğunu gökte ararken, yerde bulan Rusya'nın bu birliktelikten kaçınması olası görünmemektedir.

     Boş gövde parçalar halinde tuşaşa getirilir. Aynı Avrupa da Airbus da olduğu gibi, motorlar ise yine lisans altında tai de Eskişehir'de üretilir. Her ülkenin kendi aviyonik sistemlerini monte etmesi ile karşımıza aynı platform üzerinde farklı uçaklar çıkar. Böylece Rusya kendisine göre yüksek teknoloji ürünü aviyonik sistemlerini kimseyle paylaşmamış olur.

     Milli aviyonik ve küçük bir koral sistemleri ile mükemmelleştirilmiş platform, öncelikle TSK'nın ivedi gereksinimleri çerçevesinde teslimat yapılırken, sonra iki devletin ihtiyaçları karşılanmak suretiyle üre time başlanmalıdır.

     Her fırsatta ve kendince Türkiye’yi silahtan yoksun bırakmayı (silahsızlandırmayı) düşünen ABD ve onun emir subayı Almanya ile yandaşları Fransa, Kanada, kısmen İtalya ve Avusturya, fuzuli centilmenleri  Yunanistan, perde arkasındaki İsrail bu tabloyu gördüklerinde umarım çok sevinirler.

     Gerçekleşmesi dileğiyle.

Ali ÖZBOYACI

11.12.2023

 

  

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap