Bir Eğirdir Sevdalısı Daha NURİ GÜNGÖR VEZİROĞLU’NU KAYBETTİK

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Bir Eğirdir Sevdalısı Daha NURİ GÜNGÖR VEZİROĞLU’NU KAYBETTİK
Haberin Tarihi: 7.6.2024 18:04:59 - Okunma Sayısı:1722 defa okundu.

Ramazan Topraklı yazdı...

Bir Eğirdir Sevdalısı Daha

NURİ GÜNGÖR VEZİROĞLU’NU KAYBETTİK

Ramazan Topraklı

Nuri Beyi tanımazdan evvel büyük bir emek ve titizlikle hazırladığı Eğirdir Ansiklopedisini tanımış ve ondan çok yararlanmıştım.  Hâlâ da yararlanıyorum. Eğirdir ile benim köyüm Gelendost-Kötürnek [Madenli] köyü arasında 58 km mesafe vardı, ama onun çalışmaları ta benim köyüme bile ışık tutuyordu.

Bizim köyde Manaklar diye bir sülale vardı, meğer Eğirdir’de de Manaklar adlı bir sülale varmış.

Ben ve kardeşim, rahmetli anamın verdiği bir işi iyi yapamadığımız zaman bize hafif yollu kızar ve “Kosat dayı, bu iş şöyle olur” diye bize göstererek kendisi yapardı. Meğer Eğirdir’de “Kosat Efe” diye biri varmış.

Ansiklopedide, Kemer Boğazı’nda kızıyla beraber gölün içinden kaynayan bir kaynağın resmini koymuştu. Şimdi, Kemer Boğazı’ndaki kaynakların hemen hemen hepsi kuruyup yok oldu. Çirişli Dağının Hoyran Gölü’ne bakan yamacında Hz. Meryem adına yapılmış bir kilisenin resmini koymuştu. Zindan Mağarası’nın, bugün toprak altında kalan ve görmek mümkün olmayan Eğirdir Gölü’nün ayağı üzerindeki bir Roma köprüsünün resmini koymuştu. Köprü büyüklüğünü kıyaslayabilmek için, yine kızına Köprübaşındaki köprünün yanında poz verdirmişti.

Bugün çoğu Eğirdirlinin bilemeyeceği, İnek Denizi, Oluklacı, Seki Bağlar, Eli Kepçeli, Ağa Camii, Dündar Bey Medresesi, Hızır Bey Camii ve daha neler, neler.

Günlerden bir gün Kemer Boğazı’nın adının Firigos Boğazı, oradaki bir mezranın adının Firigos Mezrası, Barla altındaki bir mevkinin adının Firigoslar olduğunu söylüyorum. Rahmetli tebessüm ederek Eğirdir’de Firikler diye bir sülale olduğunu söyledi ve “yeni Horoz’a ve olgunlaşmak üzere olan buğday başaklarına da Firik denir ha, sakın atlama” diye ekledi.  Kimler diye sordum: Ansiklopedide yazdım dedi. Eve gittim Ansiklopedide bulamadım. Telefon açtım ve –Hocam, Ansiklopedide bulamadım deyince, -Öyleyse yazmayı unutmuşum dedi.

Merhum Hoca [1935-7 Haz. 2024], bir yıl önce genç yaşında kaybettiği Diş hekimi oğlu Altan’ın yasını tuttuğu için daha fazla soramadım. Niyetim müsait bir vakitte Firikler Sülâlesini sormaktı.

Acı haberi Adapazarı’nda bulunduğum bir sırada Zeki Tarhan verdi:

Ramazan Bey, Eğirdir’in Kültür ve Sanat Adamı Nuri Güngör’ü kaybettik.

Sevgili Nuri Hocam, bugün [07 Haziran 2024 Cuma], Saat 13.00’de Hakka yürüdü.

Nur içinde yat, sevgili Hocam, Nur içinde yat. Topraktan geldik, toprağa döneceğiz.

Geride kalan eşine, çocuklarına ve dostlarına sabırlar niyaz ediyorum.

“Bu kubbede baki kalan hoş bir seda imiş”.

 

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    9.7.2024 16:11:00
    Allah rahmet eylesin Mekanı Cennet olsun Bir konuya değinmek istiyorum, ''Kosat Efe'' nin torunları 3 SOY İSİM almıştır; Kosat, Oruç ve Öz....eğirdir de ve ısparta'da Öz; Serik ve Aksu ilçesinde ise Kosat ve Oruç soyisimleriyle yaşıyorlar; bendenizde Mehmet KOSAT
Yorum Yap

İlgili Haberler