HUYSUZ KOMŞU!
Saygıdeğer okuyucular, komşumuz Yunanistan tam anlamıyla huysuz çocukluğunu sürdürmekte. Her fırsatta sorumlu komşuluk ilişkilerini hiçe saymaya devam ediyor.
Yunanistan’ın, bir zamanlar Osmanlı şehri olan Kozani’ de, 19 Mayıs 2025 günü Kozani Pontus Rumlarının (Sözde) Soykırımını Anma Etkinlikleri Programı düzenleyeceği duyuruldu.
Anadolu’da 1920’lerde, Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasında yurdu işgalden kurtarmak için başlatılan Türk Kurtuluş Savaşı sürdürüldü. Ve batılıların teşvik ve desteğiyle Anadolu’dan Yunan ve diğer işgalciler yurttan atıldılar.
Türk Kurtuluş savaşı sırasında Karadeniz bölgesinde yaşayan Pontus Rumlarının sözde bir soykırıma uğradıkları iddia ediliyor. Bu iddiayı atanlar ise Anadolu’yu işgal eden Yunanlılar! Kendi kazdıkları kuyuya kendileri düştüler!
Konuyu bölmeden şu açıklamayı da yapmak isterim:
Yunanistan’ın batısında yer alan Kozani şehrine, Osmanlı döneminde Adana Kozan Rumları ve Ermenileri Osmanlıya isyan ettikten sonra göç ettirilmiştir. Sonra Karadeniz’den Pontus Rumları Mustafa K emal’e karşı yürüttükleri isyanda yenilince bu şehre yerleşirler.
Daha sonra,
1920’de Anadolu’yu işgal etme girişiminde bulunan Yunanlıların Batı Anadolu’ya kadar ilerlemesinden fırsat bulan Karadeniz’deki Pontus Rumları silahlanarak Pontus Rum Cemiyeti'ni kurmuşlardı. Türk Kurtuluş Mücadelesine karşı isyan etmişlerdi.. Amaçları, Kurtuluş Savaşı sırasında Kuzey Anadolu’da bağımsız bir Pontus Rum devleti kurmaktı. Mustafa Kemal ve asil Türk milleti buna fırsat vermedi.
Yüzyıllar boyunca Karadenizli Osmanlı Müslümanlarıyla kardeş gibi yaşayan Pontus Rumlarını Yunanlılar kışkırttı. Yunanlılardan silah yardımı aldılar . Yunanistan’dan gelen gönüllülerin de katılımıyla Pontus çetecilerinin sayısı 25.000’i buldu. Kahraman Müslüman halkımızın içinden Topal Osman ve silah arkadaşları duruma el koyarak direniş gösterdi.
Çatışmalar sonucunda her iki taraftan kayıplar oldu; yaklaşık 12.000 çete mensubu öldü. Kurtuluş Savaşı’nın sonunda Yunanlılar Anadolu’dan kovulunca, Osmanlıya isyan eden Karadeniz Pontus Rumları da Lozan Anlaşması gereği zorunlu olarak Yunanistan’a göç (1923) ettirildi. Büyük çoğunluğu bugünkü Kozani şehrine yerleşti.
İşte bugün, bu durumu fırsat bilen huysuz komşu Yunanistan, tam bizim 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımızı kutladığımız gün Kozani şehrinde Pontus Rumlarının (sözde) soykırımını anmakta!
Kendi hayallerine yenilen bir ulus var karşımızda! Karadeniz Rumlarını kışkırtan kendileri, çatışmalarda yenilen kendileri. Daha neyin kırımını anıyorsunuz?
Üstelik komşumuz Yunanistan utanmadan, 2193/1994 sayılı (Gazete 32/A/1994) kanunla "19 Mayıs, Pontus Helenizmine Yönelik Soykırımı Anma Günü" olarak yasalaştırmış! 19 Mayıs 2025 Pazartesi günü Kozani Belediyesi, Kozani Belediyesi Pontus Dernekleri ve Yunan kiliseleri bu sözde etkinliğe destek vermekte. Papazıyla, belediyesiyle utanma duygusundan yoksun komşumuz yine gündemde!
Sözde Pontus Soykırımı adı altındaki bu düzmece hikâyeyi, Aziz Nikolas Metropolit Kilisesi anma programının başını çekerek yönlendirmekte. Yunan Parlamentosu Temsilcisi, Batı Makedonya Valisi, Kozani Belediye Başkanı ve Tugay Komutanı sözde Pontus kırımı konusunda ülkemizi kötüleyen konuşmalar hazırlamış. Türk ve Türkiye’miz kötülenmekte! Bu konuda uygar komşuluktan uzaklaşıp hala Anadolu hayalleri kurmaktalar.
Törenin sunuculuğunu, Batı Makedonya Bölgesi Basın ve Halkla İlişkiler Ofisi çalışanı, Trabzonlu Osmanlı torunu ApostolosPartonas yapacakmış.
Yalanlarla, efsane ve hikâyelerle avunan, aldatılan bir Yunan halkı karşımızda!
Hal böyleyken şımarık komşumuz Yunanistan ile sağlıklı ve saygın komşuluk ilişkilerinin mümkün olabileceğini düşünüyor musunuz? Bu kafayla bence çok zor!
Sonuç olarak:
İşin tuhafı: Tarihsel olarak oldukça karmaşık falan değil. Türk Kurtuluş savaşı yıllarında yokluk içinde vatanını işgalcilerden kurtarmak isteyen asil bir milletin güç durumundan faydalanıp vurmak isteyen zavallı işgalciler tarihten ders almadıklarıdır.
Sanki kendilerinde hiçbir suç unsuru yokmuş gibi davranmaları başka bir tuhaflıktır. Yunanistan'da Pontus Soykırımı (sözde) olarak adlandırılan olaylarla ilgili çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu konu uluslararası akademik çevrelerde tartışmalı bir mesele olarak öne sürmek istemeleri başka bir uyumsuzluktur.
Yunanistan'da bu tür anma etkinlikleri, özellikle 19 Mayıs gibi Türkiye için önemli bir tarihte düzenlendiğinde, iki ülke arasındaki ilişkilerde gerginlik yaratabiliyor olduklarının farkındalar mı?
Araştırma: Bayram AYGÜN - 2025, Isparta