Isparta'ya Elmacılığı getiren Halil Üstün?ün oğlu Yusuf Üstün'den Tarhan'a mektup

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta'ya Elmacılığı getiren Halil Üstün?ün oğlu Yusuf Üstün'den Tarhan'a mektup
Haberin Tarihi: 28.10.2016 10:40:00 - Okunma Sayısı:3732 defa okundu.

Sevgili Zeki Tarhan

Isparta’ya Elmacılığı getiren Halil Üstün’ün oğlu Yusuf Üstün’den Tarhan’a mektup…

 

Sevgili Zeki Tarhan

Konu çok uzun ve önemli.

Size ekte rahmetli Halil Üstün ün 1991 yılında 15 sayfalık  binlerce bastırıp dağıttığı broşürden  ilk üç sayfayı gönderiyorum. O günden bugüne problemler artarak büyüdü ve halen teşhis tedavi konusunda çok fazla adım atıldığı söylenemez.

Bu broşür yazıldığı ve Halil Üstün tekrar eli kolu sıvadığı tarihte ben Amerika’da idim.

İki yıl sonra da bir telgraf aldım. “25 Eylül’de gelmezsen, 26 Eylül’de cenazeme gel” diye yazmış.

Döndüm ve beraber bir yıl çalışma imkanım oldu, rabbine yürüdü.

O günden beri de tarım konusunda çalışmaktayım.

Önsözünde çok önemli bir cümle var.

“Elmanın çapını bir santim büyütürsek, rengini kızartırsak ve soğukhavada 200 gün muhafaza edersek yöremiz arzın meyve ambarı olacaktır”

Bu aslında her şeyi açıklar mahiyette. Ancak bu hedefe ulaşabilmek için de bilgi gerek ve bu bilginin üreticiye aktarılması gerek.

 

Eğirdir de elma çok ve problem var diyoruz. 

Soru:

Eğirdir de elma var mı?

Bence problem burada başlıyor.

20 defa ilaç atılan, dengesiz beslenme ile büyütülmüş elmaya elma diyemeyiz ve pazar da bulamayız!!! Ve bu elma; soğukhava da uzun müddet depolamaya da müsait değildir. Kepekli elmayı hangi tüketici para verip alır?!!!

Eğer üretim şeklini değiştirir, tüketiciye Nisan ayında bile suyu akan elmayı sunabilirsek, bu hem elma tüketimini, hem ihracatı artırır neticede maliyet düşer, fiat artar. 

Maliyet niye düşer?

Erken uyarı sistemlerini kullanarak gelişigüzel değil, zamanında ve en uygun ilaçlama ile ilaç maliyeti düşer ve buna bağlı kurtlu karalekeli vs elma olmayacağından ürün artar.

Toprak yaprak Analizlerine bağlı zamanında yapılacak gübreleme ile de albenili, besin değeri yüksek ve tüketici beğenisini kazanmış elmayı Mayıs -Haziran a kadar sunarsak, biz pazar aramayız; pazar bizi arar, bulur, alır, öder! Dallar yere yatar, bizler ayağa kalkarız.

Tek ihtiyaç duyulan konu, milli bir görüş ile bilgiyi kullanarak işlerimizi götürmek, bilgimiz yoksa da bilgi sahibini bulup bilgiye hürmettir.  

Kısa zamanda da konu ile ilgili detaylı çalışmalardan sizi haberdar edeceğimi belirtir, saygılar sunarım.

 

Yusuf A. Üstün
Üstün Tarım

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap

İlgili Haberler