GÖL EKONOMİSİ...!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖL EKONOMİSİ...!
Haberin Tarihi: 7.1.2014 10:03:00 - Okunma Sayısı:2377 defa okundu.

GÖL EKONOMİSİ...!

 

            Ekolojik kayıplar, ekonomik kayıplara neden olur

            Elbette  Eğirdir Gölü'nden de  ekonomik yönden  yararlanmak gerekmektedir. Fakat; ekonomi ve gölün ekolojisi uyum içesinde olmak zorundadır. Korumadan- kullanımılı ekonomi;  doğal ekolojik yapıları yok etmemelidir.

    Ekolojik kayıpların,  ekonomik kayıplara neden olması da kaçınılmazdır. Ne yazık ki; dünyanın pek çok yerindeki doğal alanların, ekonomi öne sürülerek bilinçsiz kullanım sonunda yok olduğunu görmekte ve yaşamaktayız. Hemen yanıbaşımızdaki Türkiye'nin 5. büyük gölü olan Akşehir Gölü'nün  yok oluşu gibi.....

            Doğalın geri dönüşü adeta olanaksızdır ve pişmanlıklar da bir işe yaramamaktadır... Eğirdir Gölü'nün  sosyo-ekonomik kullanım  adı altında uğradığı ekolojik yıkım, bilimsel literatürlere geçen  uyarıcı bir örnektir/ derslere konu olmaktadır.!!!

            Bu yıkımlar nedeniyle; Eğirdir Gölü gibi doğal su kaynaklarının korunması için çok sayıda yasa ve yönetmelikler çıkarılmıştır. Bence, başta su kotu ve tarımın şekli olmak üzere; "ucu açık" olması nedeniyle yetersiz bulduğum  Eğirdir Gölü Özel Hükümler; ekonomiyi savunanlar  açısından ise çok ağır bulunmaktadır. Sadece coğrafik olarak adı kalan göl; birden vazgeçilemez olmakta. "Daha önceleri nerelerdeydiniz..."

            Gölü bilmeden/ bilmezlikten gelinerek; sonucunun nereye varacağını düşünmeden, hep ekonomiyi öne sürerek gölü korumadan kullanmakla gelinen sonuç, "gölden vazgeçmektir".

 

            Yıllardır belirttiğimiz gibi elbette gölden sosyo- ekonomik yönden de yararlanmak gerekmektedir. Fakat, gölden "vazgeçmemek için" de; Eğirdir Gölü'nün doğal  özelliklerini, gerçeklerini ve önceliğini bilerek  ona zarar vermeden yararlanmamız gerekir/di. Bu gerçekler ;

            1- Eğirdir Gölü; doğal göldür, tıpkı canlılar gibidir, "organları değiştirilmemeli- uymayan doku nakledilmemeli"- doğal yapısına- balığına, börtüsüne-böceğine müdahale edilmemeli, ortamı kirletilmemeli. Dişli-takoz-gümüş balıklarının yaptıklarından ders alınmalı.

            2- Yasal olarak;  Eğirdir Gölü stratejik öneme sahip I. sınıf içme suyu kaynağıdır ve mutlak koşulla korunması gerekmektedir. Tarımdaki yanlış yöntemlerden ders çıkararak, içtiğimize yediğimize  hastalık -zehir bulaştırılmamalı....

            3-Gölde aşırı su kayıpları olmamalı- gölün su akışına- kotuna müdahale edilmemeli, bu konuda ciddi önlemler alınmalı. Gölün su deposu olmadığı (depolan suyun koktuğu) unutulmamalı.

            4-Kamu yararı ,"kıyı-sahil iyileştirmesi!" diyerek, tarım toprakları kazanmak için;  taşla, çöple, toprakla dolgular yapılmamalı, evsel-tarımsal-endüstriyel atıklar içme suyu kaynağı olan göle atılmamalı- bırakımamalı. Göl işgal edilmemeli. Gölün çöp -atık, inşaat  yeri olmadığı bilinmeli..

            5-Göle politik bakışla değil, bilimsel-akılcı bakışla "göle doğru" bakılmalı. Son otuz yıldır;   Eğirdir Gölü'nün korunmasıyla ilgili bir çok yasa ve yönetmelikler çıkarılmış ve bunların çok büyük bir kısmı uygulanmamış!/ uygulanamamıştır! Yasa ve yönetmeliklere koşulsuz - uyulmalı-uygulanmalı. 

            Eğer yıllar önce çıkarılan gölü koruma yasa ve yönetmelikleri uygulanmış olsa idi, bu gün Özel Hükümlere gerek kalmazdı.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap