Eğirdir'e Turist Neden Gelsin?!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir'e Turist Neden Gelsin?!!
Haberin Tarihi: 14.1.2014 11:22:00 - Okunma Sayısı:2187 defa okundu.

Eğirdir’e Turist Neden Gelsin?!!

 

            Türkiye’ye gelen turist sayısının artmasına rağmen, on yılı aşkın süredir Eğirdir’de turizm her geçen yıl giderek “kan kaybetmektedir”. Bunun nedenleri belirtildiği gibi; ne konut, ne otel, ne oto- yol, ne sürdürülebilir turizmde ve nede “çılgın projelerin” eksikliğindedir.

           

            Eğirdir’e Turist neden geliyordu?

            Eğirdir Gölü çevresinde binlerce yıllık tarihin, kültürlerin yaşanması, Eğirdir ve Kovada Gölü Milli Parkı’nın doğal güzellikleri, temiz havası, suyu ve doğal ürünleri yıllardır  turistlerin ilgi odağını oluşturmuştur.      

            Tüm dünyada olduğu gibi turist taşa, betona, yapaya gelmemektedir. Doğal Göl, yaşanan medeniyetler-  temiz bir doğa varsa, turizm var!

            Eğirdir’de turizmin gelişmesinde olmazsa olmazı;  doğal olan tabiat güzellikleri ve gölüdür. Eğirdir Gölü’nün içinde bulunduğu sorunları göz ardı ederek; turizm için yol, yapı, kanal vb. taşlaştırmalarla, gölün doğasını, ekolojisini bozarak, "çılgın projelerle", bilgi sahibi olmadan fikirler öne sürerek; sorun çözümlenmez, zaman geçer, olan da göle olur. Gölün doğal yapısı, turizmin gelişmesi en büyük kaynaktır.

           

            Oto-yol,  “çılgın projeler,  turist getirmez, götürür!…”

            Oto-yol: Turizmin gelişmesi gölün kıyı kesimine Konya-Barla yollarını otoyol yaprak sağlanmaz. Barla’ya ulaşım için kara yolu vardır, Eğirdir’den ulaşım içinde yol yeterlidir. Gölün doğal yapısı tahrip edilerek yeni bir yol yapımına gerek yoktur ve ihtiyaç da değildir.

            Eğirdir Gölü kenarındaki Konya yolu yeterlidir, insanlar doğal güzellikleri izleyerek seyahat etmesi daha sağlıklıdır. Oto-yolda hızlı gitmekle, kaç dakika kazanılacak? Yasalar, Özel hükümler buna müsaade etmemektedir. Şimdiye kadar olduğu gibi gölü düşünmeden yapılan baskılarla yolda ısrarcı olunmamalıdır.

            Kanal projesi: Turizmin gelişmesi yapılaşmayla- "çılgın kanal projelerle" değil, gölün doğal yapısının korunmasıyla olur. Göl başlı başına bir güzellik, “büyük bir kanaldır” .

            Keşke Kovada Kanalı girişindeki regülatör olmasa, su kanala devamlı aksa, Kovada Gölü-Kanalı kokmayacak ve Eğirdir Gölü kendini temizleyecek… Derinlik, eğim farkı?! Maliyet?!

             

            " Altın Elma, Gümüş Balık, Bronz Istakoz" !    

            Eğirdir’in 1980’li yıllarda benimsenen bir sloganı vardı. "Altın Elma, Gümüş Balık, Bronz Istakoz" festivaller yapılırdı! Düne göre; elmanın, su ürünlerinin ne kadarı platin mi?

Eğirdir “Cennetse(!)”

“hazineyse (!)”

neden

Eğirdir’in nüfusu

azalmakta!

            Eğirdir’e turist; "kalacak tesis yok diye gelmemektedir" demek, doğru teşhis değildir...

            Eğirdir'in nüfusunun giderek azalmasının ve Eğirdir'deki ikincil konutların bir çoğunun son yıllarda boş ve ev fiyatlarının da çok ucuz olması gölden kaynaklanan sorunlar nedeniyledir. 

Eğirdir’e Turist Nasıl Gelir?  Çözüm için neler yapılmalı? 

            * Eğirdir Gölü ve çevresi tabiat ve tarih müzesidir, dünya mirasıdır. Eğirdir Gölü; gölet değildir, doğaldır mutlaka korunmalıdır ve gölde yapay oluşumlara izin verilmemelidir.

            * Gölün sorunları bu günün değil, geçmiş yılların sorunudur böyle ele alınmalıdır, suçlu aramak bizim işimiz değil. Soruna politik bakışla bakılıp, gölün korunması hep doğaya ve lafa bırakılmamalıdır. Moda!!! kanal projeleri yerine, gölün bilinen sorunlarının çözümlenmesi ve doğallığının korunması için projeler hazırlanıp- uygulanmalıdır.

            * Özel Hükümlerde adı geçen gerçek “Ekolojik Köy” ve mavi-yeşil kuşak modelleriyle, doğaya uyumlu ve koruyucu düzenlemeler yerine getirilmelidir.

            * Turist bozulmamış doğal güzellik, kokmayan suyu ve sağlıklı su ürünleri ve sineksiz ortamı ister... Önce bunlar mutlaka sağlanmalıdır. Bunlar sağlandığında, Davraz-Eğirdir-Kovada- Antalya arasında beyaz-sarı-yeşil (mevsimsel) doğal kuşak hattı gelişecektir.

   * Yıllar öncesinin sağlık turizminin geliştirilmesidir. Eğirdir; doğası, tarihi, sosyal yapısı, havası, tarım ürünleriyle hak ettiği bir Eğitim merkezi, Ar-Ge; uygulama - üretim - işleme alanı olmalıdır. Bunun içinde şu kadar öğrenci gelir diye MYO ile yetinilmemeli, fakülteler açılmalı, hedef Eğirdir’de kurulacak bir üniversite olmalıdır. Eğirdir “gücüne” inanmalı.

  Yerli-yabancı turistlerin Eğirdir’e daha önceki yıllardaki gibi neden gelmediğini, göl kenarındaki çoğu işletmecilerin ortak -genel görüşlerini duymak gerekir.

            İşletmeciler; “Hocam; turist Eğirdir’in doğal güzelliklerine, lezzetli-sağlıklı balıklarına, kokusuz- sineksiz ortamında gezmeye, yemek yemeye, konaklamaya geliyordu.  Şimdi turist yok denecek kadar azaldı… Nerede o eski turlar, turistler…dükkan kendimizin olmasa…

            Hocam; Eğirdir’e Turist Neden Gelsin?!!**…Neden gelsin, kokuya mı? sinek kovalamaya mı gelsin?.. Sorunlar yıllardır aynı, göl temiz demekle, ilaçlamayla olmuyor, görmezden gelerek, sorunları çözmeden “Eğirdir de bağlasanız da turist durmaz”(!) Durur mu?(!)”

            Göl yoksa, Eğirdir Gölü çevresindeki tarımda, turizmde  yok olacaktır. Laf çözüm değildir.

            Özel Hükümlerdeki su kotu seviyesi yükseltilirse-korunursa ve tarım yöntemi, tavsiye yerine zorunlu hale getirilirse gölü koruma yasaları gölü koruyacağından Eğirdir’de turizmin gelişmesine de neden olacaktır. Yasa ve yönetmelikler uygulansın ve uyulsun…

 

Gelecek Yazı:

Özel Hükümle Plajlar Kapanacak mı?

Ekolojik Köy Nedir?

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap