KANAL VE ANTALYA YOLU

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,KANAL VE ANTALYA YOLU
Haberin Tarihi: 16.1.2014 10:08:00 - Okunma Sayısı:1991 defa okundu.

KANAL VE ANTALYA YOLU

 

            Köprübaşı’ndan Sütçüler yönüne veya Antalya'ya gidenler Eğirdir Gölü’nden Kovada Gölü’ne uzanan kanalın kokusunu duymamak için kıvranırlar, alternatif yollara yönelirler.  Hatta bu yol yerine Isparta üzerinden Antalya'ya gitmeyi tercih edenler bile vardır.

            Kanaldaki kokunun kanalizasyonun kanala bağlanması ve arıtma tesisinin çalışmamasından kaynaklandığı yönünde yaygın bir kanaat vardır.  Oysa sorunun kaynağı çok farklıdır.

            Yaklaşık 10 kişilik bir bilimadamı ile konuyu incelediğimizde ortaya şu bulgular çıkıyor:

-  Kanaldaki kokunun yüzde doksanı kanal çevresindeki bitkilerin oksitlenerek çürümesinden kaynaklanmaktadır.

- Kanalın yanaklarındaki bitki örtüsünden kanala düşen yaprak ve diğer maddeler sürüklenerek Kovada Gölü’nün dolmasına neden olmaktadır.

- Kanala kaçak olarak verilen kirli sular da vardır.

- Eğirdir Gölü’nün bizzat kendisi de kokmaya başlamıştır ama Eğirdirliler henüz bu kokuyu algılayamamaktadır.  Zaten suyun tadı değişmiştir. Koku hissedilir seviyeye geldiğinde geri dönüşümü oldukça maliyetli olacaktır.

- Eğirdir Gölü’nden Kovada Gölü’ne kadar olan mesafede kanal içinde kaybolan su miktarı oldukça fazladır.  Eğer bu su kaybı önlenirse Kovada Gölü tekrar amatör balıkçılar için bir gelir kaynağı olabilir.

            Teşhis ortaya konulunca onlarca tedavi yöntemi de kendiliğinden ortaya çıkıyor.  İşte bizim bu durumdan çıkardığımız en maliyetsiz ve hatta yerel ekonomiye faydalı olabilecek çözüm yöntemi şudur:

            Kanal bugüne kadar sürekli  iş makineleri ile temizlendiğinden olduğundan fazla genişlemiş ve yan tarafındaki yol daralmıştır.  Eğirdir Gölü’nden başlamak üzere kanal üzerindeki köprülerin su geçiş genişliği kadar genişlikte duvarlarla örülürse bu yollar genişletilmiş olur.  Ayrıca duvarla mevcut yol arasındaki boşluğa kanalizasyon, elektrik, internet ve telefon hatları yerleştirilebilir.  Bu boşluğun üzeri de gölün takın çevresine gelişi güzel atılmış molozların taşınması ile kapatılabilir. Yani bir taşla neredeyse yedi kuş avlayabiliriz.

            Tabii bu işin bir de ekonomisi var.  Eğirdir Belediyesi böylesi bir maliyeti kendisi karşılayamaz. Dolayısıyla EKOBİR kanalıyla devletin müdahalesini sağlamak için kararlı adımlar atılması gerekmektedir.  Sadece resmi yazı ile de becerilemez bu iş...

            Ne yapacağız?

            Ben halkıma güveniyorum.  Resmi yazıyı yazdıktan sonra Nisan 2014'te Isparta Valiliği önünde miting ve gösteriler yapacağız.  Eğer sözümüz dinlenmezse bu halk hareketini Ankara'ya taşıyacağız...  Yani şimdiden söylüyorum.  Kimse bu işi dış güçler yaptı falan demesin.  Bunun da sorumluluğunu şimdiden üstleniyorum.

            Sayın Valim;

            Ben size aylarca önce bu işareti verdim ve bir vatandaş olarak size müracaat ettim.  Bugüne kadar herhangi bir yanıt alamadım.  Kusura bakmayın...  Ya şimdiden işe başlayın ya da NİSAN 2014'te Türkiye'de şimdiye kadar görülmemiş yasal halk hareketi ile yüzleşmeye hazır     olun.

            Saygılarımla

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap