GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ-I

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ-I
Haberin Tarihi: 24.2.2014 09:44:00 - Okunma Sayısı:2578 defa okundu.

GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ-I

 

Yıl 1996 idi. 20 yıl köylerde çalışmış, Eğirdir ilçe merkezinde sıraya girmiştim. Bütün okullarda ikinci sıra benimdi. Birinci sırada olan meslektaşım il merkezine atanmıştı. Sıram bir olmuştu. Bu okullardan birine atanmayı düşünürken okullar açılmıştı. Atanmamıştım. Akdoğan’ın tabanı yarık yollarında çarığımı sürümeye devam ediyordum. Bir de üstüne üstlük benim birinci sırada olduğum bu okullara 20 dolayında geçici görevlendirme yapılmıştı. Bu kadarı fazlaydı canım. Soluğu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde, atamadan sorumlu müdür yardımcısının yanında aldım. Bekle, bekle! Atamalar için yoğun çalışma vardı sanırım. Çalışma salonundan, 18.00’de çıktı. Durumu arz-ı hal eyledim. Yanındaki memura buyurup dosyamı getirtti. Baktı, durumda terslik yoktu. “Bu okullarda ihtiyaç var mı?” diye sordu. Gülümsedim. Geçici görevlendirmesi yapılanlarının onayını gösterdim. “İlçe Milli Eğitim Müdürü telefon etsin, atamayı yapayım.” dedi. İlçe Milli Eğitim Müdürü’ne söyledim, o da telefon etti. Atamam yapıldı.

        Bana “İl mi üsttür, ilçe mi üsttür?” sorusunu sormayın şimdi. Politikanın yamuk tarafından dem vuruyorum.

        Eğirdir Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu’nda, 1 Ekim’de göreve başladım. Okullar açılalı on beş gün olmuştu. Kızılderililerde “Oturan Boğa” vardır, bizde “oturan öğretmenlik”. Herkes “çağla, mağla, sınıflara dağıla” oynarken, huzursuzluk bana kalıyordu ki ikinci kademenin Türkçe dersi boşa düştü. Branşım değildi ama teklif edildi. Programını inceledim, tamam dedim. Bir süre sonra İlçe Milli Eğitim Müdürü teftişe geldi. Beğenmiş olacak ki, ertesi öğretim yılının ortasına kadar devam ettim. Sonra Türkçe dalından atama geldi.

            1996-1997 öğretim yılında grupla yapılacak ödevler hazırlamış ve öğrencilerin kendi oluşturdukları gruplara dağıtmıştım.  Sekizinci sınıftan bir grubun ödevini saklamıştım.

            Ödev kapağında kendilerinin yaptığı panda resmi, onun altında ödevin konusu, hazırlayanların adı bulunmaktadır. Resimler ise bu çocuklar tarafından çekilmiştir. Beş gün boyunca söz konusu ödevi bu köşede bulacaksınız. Ödev metni İTALİK  yazı ile aktarılacaktır.

Konu: Hayvan Neslinin Tükenmesi

Hazırlayanlar: Tuğba Özdemir, Hatice Büyükçetin, Şirin Kuş.

            Kendini değerli sayan insan, hayvan neslini korur!

HAYVAN NESLİNİN

TÜKENMESİ

            Toplumumuzda fazla önem verilmemesine rağmen hayvan neslinin tükenmesi, insanların yaşamını sürdürebilmesi için çok önemli bir etkendir. İnsanların hayvan neslinin tükenmesine önem vermemeleri, kendilerini tabiatta diğer canlılardan üstün görmeleri ve tabiatta bulunan diğer canlıları aşırı bir şekilde avlamalarıdır. Resim1’de görülen tavşanlar eti ve derisi yönüyle en çok avlanan bir hayvan türüdür. Neslinin tükenmesi, av yasağına uyulmaması, yavru zamanında avlanması, gece dediğimiz projektör (ışıldak) avı ve bilinçsiz avlanma başlıca etkendir.

(RESİM-1: TAVŞAN) (Foto: Tuğba, Hatice, Şirin-Eğirdir Hayvan Barınağı’ndan)

 

            Bizim insanlarımız hayvanları kendilerine hizmet için yaratılmış canlılar olarak görüyor. Aslına bakarsak gerçekten öyle. Fakat diğer canlılar bize hizmet için yaratılmış diye bunların neslinin tükenmesine yardım etmek zorunda değiliz.

            Meselâ, kekliği ele alacak olursak eskiden yöremizde çok bulunduğu halde günümüzde bilinçsizce avlanma nedeniyle neredeyse yok denecek kadar azalan bir kuş türüdür.

(RESİM-2: KINALI KEKLİK) (Eğirdir Hayvan Barınağı’ndan çekilmiştir.)

(Foto: Tuğba, Hatice, Şirin)

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap