E.K.T. BEYİN -24-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,E.K.T. BEYİN -24-
Haberin Tarihi: 25.6.2014 10:03:00 - Okunma Sayısı:1125 defa okundu.

3. BÖLÜM

(-5-)

            BEYİN VE DİĞER HORMONLAR

            Merkezi sinir sistemi (MSS) beyin ve beyin sapı (Spinal Kord)’dan oluşur. Nöron hücreleri, sinir uyarılarını bir uçtan diğer uca iletir. Nöron hücreleri gri maddeler olarak adlandırılmaktadır. Onların uzantıları olan aksonlar miyelin ile kaplıdır, beyaz madde olarak adlandırılmaktadır. Aksonların çevresini kaplayan oligodentrositler miyelin yapımında rol almaktadırlar. Sinir hücrelerinin çevresinde destek hücreleri olan glial hücreler vardır. Sinir büyüme faktörü, sempatik sistem ve bazı duyusal nöronların gelişimi ve devamından sorumludur.

            Beyinde bazı merkezlerde de hormonlar üretilmektedir. Beynin duyu kontrol merkezi olan hipotalamus ve hipofiz bezinden sağlanır. Hipotalamus ile çalışan tiroit beziden de bazı hormonlar salgılanmaktadır. Hipotalamus ile böbrek üstü bezleri de iletişim içerisindedir. Böbrek üstü bezlerinden de bazı hormonlar salgılanmaktadır.

            Hormonlar, özel bezler tarafından kana salgılanan ve kan yolu ile ulaştıkları doku ve organlarda fonksiyon düzenleyici bir etki meydana getiren organik bileşiklerdir. Hormonlar, enzimler gibi kimyasal reaksiyon başlatmazlar.

            Hipotalamus-hipofiz ön lobundan salgılanan hormonlar;

. ACTH -> Adrenal korteks -> Kaslar-karaciğer ve diğer dokular

. TSH -> Tiroid bezi -> Kaslar-karaciğer ve diğer dokular

. FSH -> Testisler –> Seksle ilgili dokular

. LH -> Overler -> Seksle İlgili dokular

. Prolaktin (PRL) -> Meme bezleri

. Growth Hormon (GT) -> Kemikler

                                                ->Pankreas hücreleri, glukagon->Karaciğer

            Hipotalamus – Hipofiz arka lobundan salınan hormonlar ;

            . Oksitosin

            . Vosopressin

            Ayrıca; sindirim kanalı hormonları, pankreas hormonları, böbrek üstü bezi hormonları, tiroid ve paratiroid hormonları, ovarium hormonları, testis hormonları, diğer hormonlar (eritropoietin, prostoglandinler, epifiz hormonları) vardır.

devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap