Eğirdir Gölü Eski Haline Döner mi?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Gölü Eski Haline Döner mi?
Haberin Tarihi: 25.6.2013 10:46:00 - Okunma Sayısı:1847 defa okundu.

Eğirdir Gölü Eski Haline Döner mi?

 

            Doğaya, göle yapılan en büyük haksızlık- kötülük, gölün etçil balık olan sudakla balık landırılmasıdır. Çözümde, yaşananlardan ders çıkarmamak, sorunun temel kaynağını görmezden gelinerek farklı yöntemlere başvurmak,daha çok laf üretmek, gün-yıl geçirilmekte. 

   Çözüm;  Tavuk kümesinde- çitliğinde  nasıl ki tilkilerle tavuklar bir arada yaşar mı? diye sorulduğunda; hadi canım bu da sorulur mu, olur mu öyle şey? Aklın, bilimin yolu bir denilmekte. Öyleyse; Eğirdir Gölü’nde;  gölün eski otçul balıklarıyla göle bırakılan ve gölde az sayıda olan dişli balıklarla göle hakim olan takoz-“İsrail”  sazanlarının bir arada yaşaması da mümkün değildir, olmamıştır da.

            Neden; Eğirdir gölü yaklaşık 480 km2, 480 000 dönüm, ortalama büyüklükte yüz bin futbol sahası alanı  kaplayan ülkemizin ikinci büyük tatlı su gölüdür. Bu büyüklükteki göllerde kontrolü balık üretimi yapılamazdı. Eğer gölde sudaklarla,  kavinneler- sırazlar –sazanlar bir arada yaşamış olsalardı bu günlere gelinir miydi? Sinek sorunu olur muydu?

            Unutulmamalıdır ki; 1955li yıllarda gölün balıklandırılmasında bilgi eksikliği, bilinçsizlik söz konusu değildir. Bu balıklandırmanın  amacı  o yıllarda şu şekilde açıklanmaktadır;  “Eğirdir Gölü’nün mevcut  doğal balıkları ekonomik değeri olmayan balık türleridir. Eğirdir Gölü’ndeki  verimliliği artırmak  ve gölde ekonomik değeri olmayan (sazan, kavinne, sıraz, eğrez vd)  türlerinin değerlendirilmesi amacıyla (yem olarak kullanılması), 1955 yılında  etçil ve istilacı  olan sudak  –dişli balık Eğirdir Gölü’ne aşılanmasına karar verilmiştir.” (1.Ulusal Balıklandırma ve Rev.Yön.2006 Antalya)

            Eğirdir Gölü; istenildiği zaman müdahale edilebilecek bir havuz veya akvaryum değildir. Ama bu günkü balıklandırmada gelinen nokta- gölde balık üretimi;  adeta havuzda-  akvaryumda balık yetiştirilmesi gibidir. Neden?

            On yılı aşkın süredir her yıl göle sayısı  milyona ulaşan balık yavruları bırakılmaktaysa da,  gölden son yıllarda yakalanan balık miktarı  yok denecek kadar azdır. Acaba dökme sistemle yakalanan balıkların kilogramı kaç TL ye  mal olmakta?

            Gölde 1980li yıllardan itibaren dişli balığın azalmasının nedeni gölde yiyecek balık- besin bulamamasından kaynaklanmaktadır.  Bir iki yıldır göldeki,  dişli balık miktarının artması doğaldır, dişli balık etle (hayvansal besinle)  beslenmekte,besinini de son yıllarda göle atılan balıklardan sağlamaktadır.

            Gerçekçi olmak gerekir, günümüzdeki Eğirdir Gölü’ne, 1955 yıllarındaki balıklarının geri gelmesi “doğa kanunlarına” aykırıdır. Neden mi?

devam edecek ….

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap