TARSU -4-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TARSU -4-
Haberin Tarihi: 2.7.2013 10:36:00 - Okunma Sayısı:1461 defa okundu.

TARSU -4-

 

-4-

EĞİRDİR’DE İLK SOĞUK HAVA DEPOSU

            Denek olarak kendisine başvurduğumuz bir başka isim 1953 doğumlu Hamdi Kökcan’dır. Deneğimiz Hamdi Bey, Eğirdir belediyesinin yaptırdığı soğuk hava deposunda ilk görev alanlardandır. O günleri şöyle anlatıyor:

            Ben Eğirdir belediyesinin yaptırdığı soğuk hava deposunda ilk görev alan biriyim. Elektrik aksamından tutun da soğuk hava montajına kadar her teknik konuyu yakından takip edip tanık olan biriyim. Şimdiki Eğirdir Savran soğuk hava deposu sahiplerinden Muammer Savran ile birlikte çalıştık. Depo, 1969 yılının güz mevsiminde yani elma mevsiminde faaliyete başladı. Odalara elmalar ilk kez 1969 yılında konmaya başlandı. Daha sonraları elma üretimi arttıkça Eğirdir’e bir tane soğuk hava deposu ihtiyaca cevap veremez oldu. Çünkü elma bahçeleri her boş toprağı sarıp sarmaladı. Üzüm kütükleri sökülüyor yerine elma fidanları dikiliyordu. İkinci bir elma deposuna ihtiyaç duyuluyordu. TARSU elma deposu bu ihtiyaçtan doğdu. TARSU 1976’da kuruldu ve ben Eğirdir belediyesinin deposundan ayrılıp TARSU’ya geçtim. 1994 yılı sonuna, emekli oluncaya değin TARSU’da çalıştım.”

            Burada bir düzeltme yapmamız gerekiyor. Deneğimiz 1918 doğumlu ve 95 yaşındaki Cahit Gürdal Eğirdir belediyesinin yaptırdığı soğuk hava deposunu 1966 yılına bağlarken 1953 doğumlu deneğimiz Hamdi ise 1969 yılını kesin olarak söylemektedir. Bu yüzden deponun da bir çalışanı olması nedeniyle genç deneğimizin yanında olmayı yeğliyoruz.

            Tarih konusunda yanılgıya ve olasılıklara meydan vermemek için araştırmamı sürdürüyorum. Bu konuda eskileri bulmalıyım. Elimde Demokrat Eğirdir gazetesinin arşivi var ona başvuruyorum. Gerçek kendini doğruluyor. İnşasına daha önce başlanan belediye soğuk hava deposu 1969’da bitiyor ve elma depolamaya başlıyor. Ancak soğuk hava deposuna gelen elmalar henüz makineleri kurulmamış deponun odalarına yerleştiriliyor. Burada akla şu soru geliyor. Madem deponun makineleri yok vatandaş neden elmalarını depoya getiriyor? Bu sorunun yanıtını zaten yukarda vermiştik. Bahçelerde açık havada toplanmış halde tüccarını bekleyen elmalar vasıflarını yitiriyor, demiştik. Bu nedenle elma üreticisi elmayı bahçede açık havada  bekletmektense kapalı bir odada bekletmeyi daha uygun bulmuştu.

            Ayrıca gazete haberlerine dayandıracağımız bir başka yorum da şudur. Belediye, soğuk hava deposunu kurmuştur ama soğutucu makineleri henüz kuramamıştır. Fakat soğutucu makinelerinin de kurulması an meselesidir. Bu yüzden üretici 2000 tonluk depodaki yerini garantilemek için de malını belediye soğuk hava deposuna koymuştur.

            Burada dikkat edilmesi gereken bir noktayı dile getirmemek yanlış olur. Eğirdir’de elma üreticisinin elinden tutma çabalarının da devreye girmesi önemlidir.  Bu alanda Eğirdir Elma Satış Kooperatifi görev üstlenmiştir.

devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap