ISVAK’TA MİLLİ MÜCADELE RUHU YAŞATILDI…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISVAK’TA MİLLİ MÜCADELE RUHU YAŞATILDI…
Haberin Tarihi: 23.1.2023 12:35:00 - Okunma Sayısı:1905 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

ISVAK’TA MİLLİ MÜCADELE RUHU YAŞATILDI…

                                 Zeki TARHAN - ANKARA

         Göller ve Güller bölgesi adına, EĞİRDİR’e İSTİKLAL MADALYASI neden verilmeliydi? Yiğit İnebolu ile Eğirdir’in Milli Mücadelede üstlendikleri misyon benzerlikler taşıyor ve İnebolu Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ile onurlandırılmıştı.

        …Ve Mustafa Kemal Atatürk; “Gözüm Sakarya’da, Kulağım İnebolu’da demişti.

                                                            ***

          Cumhuriyet tarihçimiz, eğitimci / araştırmacı - yazar Recep BOZKURT’un yıllar süren  araştırmaları, elde ettiği belgeler ve milli mücadelede yer alan tanıklarla yaptığı söyleşilerle meydana getirdiği kitaplar, boşuna yazılmamıştı. Recep BOZKURT, bir komando subayı kadar dağcı ve de çevreciydi. Göller Bölgesindeki Dağ ekosistemini çok iyi biliyordu… Ve tabii ki; Eğirdir Gölü’nün milli mücadelede  su yolu olarak kullanıldığını da.

        İşte o gün gelmiş, takvimler 21 Ocak 2023’ü gösteriyordu. ISVAK’ın fiziki mekânları ise Recep hocamıza açılmıştı. 25 kişilik topluluğa hitap ediyordu…

                                                            ***

      “Recep BOZKURT’la SÖYLEŞİ ETKİNLİĞİ”  ISVAK ve EĞİRDİR DERNEĞİ işbirliği ile düzenlenmiş ve Eğirdir Derneğinin organizasyonuyla gerçekleştirilmişti. Etkinliğe; Prof. Dr. Nuri KÖSTÜKLÜ sağlık nedenlerinden dolayı, Alp ARMUTLU ise Urfa’daki BELGESEL FİLM çekimleri nedeniyle gelememişti. “Milli Mücadelenin 100. Yılında İstiklal Yolu ve Yiğit İNEBOLU Panelleri” kitabının Editörü Prof. Dr. Sadık ERİK de, etkinliğin şeref konuğuydu. 80’ li yılların Eğirdir Dağ ve Komando Okulu Komutanı, “Kıbrıs Fatihi” diye anılan Emekli Tuğgeneral Cemal ORUÇ paşamız ise, söyleşi etkinliğinin yıldızıydı. Tabii, iftihar ettiğimiz, gurur duyduğumuz önceki TTK (=Türk Tarih Kurumu ) Başkanı Prof. Dr. Refik TURAN hocamız da aramızdaydı ve önemli katkılarda bulunmuştu… Bir başka konuğumuz da; SON İSTASYON –EĞİRDİR GAR eseri ve “Atatürk’ün izindekiler” kitabının yazarı Tolga AYDOĞAN. Hemen belirtelim ki; Recep hocamız, Tolga AYDOĞAN’ ın kitaplarının da Tarih Danışmanı. Dil bilimcimiz Prof. Dr. Cengiz TOSUN eşiyle birlikte konuklarımız arasındaydı… Recep hocamızın eşi, oğlu ve gelini de etkinlikte hep birlikte tarihe tanıklık ettiler… Eğirdir’in Everesti Akademisyen / Yüksek Mimar Ali SİNAN ise, aramızda farkındalık yaratarak, AKIN’ın tüzel kişiliğini temsil ediyordu…

                                                       ***

         Şimdi isterseniz, yazı dizimizin okumakta olduğunuz bu birinci bölümünde, söyleşinin satırbaşlarıyla bir özetini verelim:

       *   Kan ve gözyaşı ile, kanı ile canı ile kurtardığımız “Coğrafya’yı” ve  “DEMİRALAY” ı unutmayacağız!!!

  • Olağanüstü bir madalyadır İSTİKLAL MADALYASI. Bunu ölçecek hiçbir kantar, hiçbir terazi yoktur.
  • 1921 – 1922 olağanüstü askeri olayları… Ve bizim Coğrafyanın içinde olduğu günler… Ve son aşamasında; “ASKERİ COĞRAFYANIN KALBİ EĞİRDİR” dir!!!
  • En büyük EMPERYAL PROJE; İngiliz’ ler in “DEMİRYOLU HATTI” dır.
  • İngilizler, Demiryolları sayesinde emperyal emellerine ulaşmak istiyordu…
  • İngilizler, İzmir’ den ÇİN’ e DEMİRYOLU AĞI için uğraşıyor…
  • Başka bir PROJE; SOVYET’ ler, Kafkaslar’ dan / İSKENDERUN DEMİRYOLU PROJESİ’ ni oluşturuyorlar…
  • İZMİR demiryolu hattının önemi; sosyo ekonomik yönden, bizim yöremizi derinden ilgilendirmiştir. Bozanönü’nden Eğirdir’ e geçiyor DEMİRYOLU. Bu duruma Isparta’ lılar çok kızıyor… İngiliz şirketi, izin vermiyor Isparta’ ya uğramasına.
  • Kapitülasyon belası, bu idi!!! İzmir – Hindistan hattının güzergahı EĞİRDİR
  • Eğirdir Tren yolunun geçtiği hattaki bütün yer altı ve yerüstü zenginlikler, İngilizlere aitti.
  • İzmir – Eğirdir Demiryolunu, İngilizler asla bırakmıyordu.
  • İnsan, mühimmat, yiyecek taşımada; BATI CEPHESİ’ nin en güvenli / BÜYÜK TAARRUZ’ un en güvenli yeri EĞİRDİR!!!
  • Isparta halkı ve Eğirdir Göl çevresi halkı DİK DURDULAR!!! Isparta’ nın sağlam duruşuyla, Çevresini de korumuştur!!! İtalyanların Konya’ ya geçişini kırmıştır.
  • Anadolu’da ki KÖMÜR YATAKLARInı, İtalyanlar ve Fransızlar işletiyor.
  • Eğirdir’de en önemli İstihbarat Merkezlerinden biri kuruluyor.

DEVAM EDECEK…

             

 

 

                    

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap