Elma Hasadı Etkinliklerinin Ardından…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Elma Hasadı Etkinliklerinin Ardından…
Haberin Tarihi: 6.9.2023 15:53:20 - Okunma Sayısı:1297 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

ELMA HASADI ETKİNLİKLERİNİN ARDINDAN…

HANİ GÖL YOKSA ELMA DA YOKTU!

                                                                  Zeki TARHAN – ANKARA

            Eğirdir’de yapılan elma hasadı etkinliklerini, yerel medya organlarından takip ettik. Yapılan konuşmaları da okuduk elbette. ValininMilletvekilinin, Kaymakamın, Belediye başkanı ve Isparta Borsa Başkanının konuşmalarında öne çıkan “EĞİRDİR ELMASI GÜZELLEMELERİ”nin altını çizerek tabi.

                                                      ***

           Kalitesi / Lezzeti / Aroması / İç piyasası – Dış piyasası / Üretiminden tutun elmamızın coğrafi işaret alışına dek, güzelleme üzerine güzelleme…Hatta; “Eğirdir elmasını yemeyen, elma yedim demesin” söylemine dek uzanan bir “elma güzelleme” zinciri adeta!!!

                                                     ***

            …İyi, güzel hoş da; EĞİRDİR GÖLÜ’nün vahşi kapitalist uygulamalarla kuruma ve de “yok olma” sürecinde olduğunu neden söylemiyorsunuz?!!! Neden “VAHŞİ SULAMA”nın önüne geçemediğinizi bu etkinliklerde dile getiremiyorsunuz?!!! Neden DAMLA SULAMA sistemindeki proje hataları ile uygulama hatalarını kamuoyu ile paylaşmıyorsunuz?!!! Kısıtlı Sulama programlarını uygularken; eş zamanlı olarak hem vahşi sulama, hem damla sulama yapılmasının önüne niçin geçmediğiniz ve de denetim mekanizmasını niçin ıskaladığınızı kamuoyuna anlatmanız gerekmez miydi?!!! 

                                                               ***

              …Evet evet, Eğirdir Gölü’ nü PESTİSİT’lerle zehirleyen, bir sezonda 30’u aşan tarımsal ilaçlamayı 5’e indiremeyen / indirmeyen uygulamaların önüne neden geçemediklerinin, ve de son tahlilde; bu önlenemeyen felaketin gerek su ürünleri faunasına ve gerekse insan sağlığı ile Gölün ekolojik ve biyolojik kısaca ekolojik dengesini ne denli bozduğunu ve telafisi mümkün olmayan zararlar ve olumsuzluklar yarattığını niçin bu festivalde dillendirmediniz?!!!

                                                             ***

            …Ve DSİ’nin son uygulamasıyla; sulama pompaj istasyonlarının işlevinin kaybolduğunu, Gölün tüm çevresinden takviye kanallarla kaybolan bu işlevsizliği, açık – seçik bilgilendirme toplantılarıyla ve de sebep / sonuç ilişkileriyle açıklamak varken, bu önemli olguyu ıskalamanın objektif ve rasyonel açıklaması eğer varsa, bunu kamuoyu ile paylaşmak gerekmez miydi?

             …Evet, EĞİRDİR ELMASI; KIRMIZI KIRMIZI!!! BİZİM GÖLÜMÜZ; DÜNYANIN YILDIZI YILDIZI!!!

            … Ee, Elma Festifalini TARHAN böyle değerlendirdi. N’APALIM YANİ?

                                                    ….. 0 …..

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap