EVİMDEKİ MİNİ EĞİRDİR MÜZESİ 4. Bölüm

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EVİMDEKİ MİNİ EĞİRDİR MÜZESİ 4. Bölüm
Haberin Tarihi: 6.9.2013 10:37:00 - Okunma Sayısı:1443 defa okundu.

MİNAREALTI'NDAKİ PADİŞAH FERMANI

EVİMDEKİ MİNİ EĞİRDİR MÜZESİ

 

4. Bölüm

 

MİNAREALTI’NDAKİ PADİŞAH FERMANI

            Eğirdir’de minarealtı’ndaki kemerin üzerinde gömülü olarak bulunan bu kitabe sarımsı turuncu renkli taş üzerine kabartma olarak, girift sülüs hatla üç satır halinde yazılmıştır. Çevresi ve satır araları 15 mm. enli şeritle çevrilidir. Dıştan dışa genişliği 58 cm., yüksekliği 40 cm. dir. Duvara yerleştirilip etrafı muhkem bir şekilde kireçle sıvanmıştır. Osmanlı padişahı (1413-1421) I. Mehmed Çelebi’nin “Eğirdir’din Yakınsak Bağlarının Vergisini Affettiğini” bildiren bir fermanı yazılıdır. Bu ferman şöyledir:

Birinci satır: es-Sultânül İslâm vel Müslimîn es-Sultân Mehmed Halledallah Memleket

İkinci satır: Eğridür Yakınsak Bağ Gelirlerini Hayr-Hasenata Bağışladım.

Üçüncü satır: Her Kim Bu Hükümden Tecavüz Ede Lanet-i Hüdâ Verilsün Ânın Ellerine

            Anadolu’yu istilası sonrasında Osmanlı birliğini yok eden ve Fetret devrini yaratan Timur’un Eğirdir’i Karamanoğlu Mehmed Bey’e bırakarak ayrılması bir vakıadır. Bu istila sırasında ve sonrasında Eğirdir’de Şeyh olarak bulunan Berdâî Hazretleri’nin; Anadolu’da Osmanlı Birliğini tekrar kurmaya çalışan ve kardeşleri ile kıyasıya bir saltanat kavgasına girişen Çelebi Mehmed’e itaatin lüzum ve zaruretini her tarafa yazıp sahipsiz kalmalarıyla ne yapacaklarını şaşıran halkı, bu zata temayül ve itaat ettirmekte son derece yararlılıkları görüldüğünü, bunun için de Sultan Mehmed tarafından kendilerine hayli arazi hediye edildiği gibi kale kumandanlarına mahsus tuğ dahi verildiğini ve muhafızlıkla vazifelendirildiğini Karçınzâde Süleyman Şükrü Bey Seyahatü’l Kübrâ’da yazmıştır.

            Minarealtı’ndaki bu kitabede yazılı olan “yakınsak bağların gelirlerinin bağışlanması” da bu iyilikbilirliğin Eğirdirlilere  yapılan bir devamı olarak görülebilir.

            Bu konuda daha geniş bilgi tarafımdan, Akın Gazetesi’nin 9 Temmuz 2003 tarihli nüshasında yayınlanmıştır.

devam edecek

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap