EVİMDEKİ MİNİ EĞİRDİR MÜZESİ 11. Bölüm

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EVİMDEKİ MİNİ EĞİRDİR MÜZESİ 11. Bölüm
Haberin Tarihi: 16.9.2013 10:59:00 - Okunma Sayısı:1554 defa okundu.

EVİMDEKİ MİNİ EĞİRDİR MÜZESİ

11 Bölüm

 

HAYAT AĞACI MOTİFİ

 

            Yukarıdaki şekil Taşmedrese avlusundaki sütun başlıklarından birisinde bulunan “Hayat Ağacı” motifidir. Eğri kesim yöntemiyle işlenmiştir. Medresenin 1960’ta başlanan tamiri sırasında, kanat açmış iki kuşun arasına konmuştur. Şaman inancındaki “Doğuran Ağaç” temasını canlandırıyor. Genellikle tek başına veya kuşlar arasında canlandırılır.

            Bu kuşların “koruyucu unsur”, “kuvvet sembolü”, “talih sembolü” vs. gibi anlamlar taşıdığı kabul edilir. Bu ifadelerin Anadolu Selçuklu sanatında, Moğol akınından sonra görülmesi, Şemanizm’e bağlı Moğollar’ın Anadolu’da gelenekleri canlandırmaları ile izah edilebilir. Sayın Gönül Öney’in daha ayrıntılı bilgileri vardır.

            Aşağıdaki sütun başlığında görülen, süslemeler, binanın Bizans döneminde, ilk yapılışında kabartma olarak işlenmiş ve bugün çok tahrip olmuş bir halde, yerlerde sürüklenmekte olan kalıntılarının canlandırılmış halidir. Burada hayat ağacı daha değişik bir formda gösterilmiştir. Bu antik taşın değişik yönlerden çektiğim fotoğraflarından, görülebilen şekil izlerinden yararlanarak canlandırdığım eserin maketi 5,5x5,5 cm. bir tabla altına yapılmış ve sütunla birlikte yüksekliği 20 cm. dir. Haziran 2013’te yapılmıştır.

devam edecek

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap