GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ -5-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ -5-
Haberin Tarihi: 30.9.2013 17:49:00 - Okunma Sayısı:1405 defa okundu.

GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ

-5-

FORKLİFTİN KULLANIMININ EĞİRDİR’DE İLK KEZ DEVREYE SOKULMASI 

            1996’da hizmete başlayan Gülbudak soğuk hava deposu  da Eğirdir’deki diğer depolar gibi kasaları önce üst üste şeklinde istifledi. Aslında bu tarz hem insan gücüne ve sağlığına zararlı hem elmanın canlılığına, dolayısıyla kaliteye, zararlıydı. İstiflemede tahta kasalar soğuk odanın tavanına kadar istifleniyordu. Bu işi dış elemanlar yapıyor ve kasalar, insan gücüne dayalı olarak tavana kadar üst üste yığılıyordu. Elemanlar bir sonraki kasayı diğer kasaların üstüne çıkarak istifliyordu. Böyle bir durumda işçi düşmeleri veya işçilerde bedensel bozukluklar (bel fıtığı, ayak burkulmaları, kırılmaları…) meydana geliyordu.

            Ayrıca böyle yapılan bir depolamada kasalar üst üste yığıldığından kasalar arasında hava sirkülasyonu gerçekleşmiyordu. Bilimsel olarak elma da bir canlı varlıktı. Çürüyünceye değin canlılığını sürdürüyordu. Esasta her meyvenin canlısı çürümemiş olanıdır. Dolayısıyla her canlının yaşaması için hava gerekliydi. Elma da bir canlı olduğuna göre onun da havaya gereksinimi vardı. Üst üste istiflemede elmanın hava alması, sandıklar arasında boşluk olmadığından dolayı kısıntılıydı.

            İstiflemenin bir başka sakıncası da tüccarın pazarlamada yarattığı sıkıntıydı. Tüccar, üreticinin en üst sandıktaki elmasını görebilirken ortadaki veya alttaki kasada ne tür bir elma var onu göremiyordu. İstifin altında veya ortasındaki kasayı çıkarmak ise başlı başına bir sorundu. Öyle olmasa bile  kafalarda bir yığın soru yaratıyordu.

            Soğuk depocu için olsun üretici için olsun tüccar için olsun böyle sorunlu bir işten kurtulmak gerekiyordu. Ne demiştik? Artık insanın yerini makineler alıyor, demiştik. İki ortak, büyük fabrikalarda veya bu işin ihracatını yapan depolarda istiflemenin nasıl olduğunu araştırdılar. Zaten bu konularda alt bilgiye sahiptiler. Bilgi devrimi her şeyin kolayını buluyordu. Bunun da kolayını bulmuştu. Odalarda gezebilecek küçüklükte fakat iş gücü yüksek makinelerin insanın yerine geçtiklerini gördüler. Bu araçlardan kendi depolarına da aldılar.

 

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap