Neden Hastalanmış gölümüz?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Neden Hastalanmış gölümüz?
Haberin Tarihi: 5.2.2015 09:20:00 - Okunma Sayısı:3059 defa okundu.

Sen yürümezsen çocukların koşamayacak...

Neden Hastalanmış gölümüz?

 

Sen yürümezsen çocukların koşamayacak...

 

Prof. Dr. RUKİYE EKER

İstanbul Üniv. Tıp Fakültesi

 

Bu gün günlerden EĞİRDİR GÖLÜ idi. Var ya böyle tanımlamalar. Eğirdirliler Yardımlaşma Derneği'nde düzenlenen ''Eğirdir Gölünü Kurtar'' başlıklı 2. toplantıdaydık. Ispartalı olun olmayın bu muhteşem gölü çoğunuz bilirsiniz. Çevresindeki muhteşem dağlarla, tarihi yapılarla dolu adasıyla, günün her saati başkalaşan rengiyle Dünya'nın en güzel göllerinden biridir Eğirdir Gölü. Ama bir şeyler yapmazsak ''biriydi'' demek için çok zaman gerekmeyecek. Eğirdir Gölü can çekişiyor, ağır hasta.

            Neden hastalanmış gölümüz? Değerli Akademisyen Erol Kesici bilimsel verilerle açıklıyor: Gölün su hareketi yapay olarak yapılan değişikliklerle, regülatörlerle, bataklık alanlarını kurutmayla, adaya yol yapımıyla bozulmuş, çevredeki soğutma depoları amonyak akıtmışlar arıtmasız, elma bahçelerinden oluk oluk tarım ilaçları dökülmüş ve 3 kasabanın kanalizasyonu.

            Bu kadar hasta olmasına rağmen o kadar güzel ki kimseyi inandıramıyor hasta olduğuna, gerçeği laboratuarlarda yapılan analizler gösteriyor, yaşamsal fonksiyonları bitmek üzere. Oksijeni bitmiş, yerini karbondioksid, azot, fosfor, hatta siyanür almış. Ama bilesiniz kendini bu hale sokanlardan intikam almadan ölmeyecek, onları ve en önemlisi bu işte hiç günahı olmayan çocuklarını da alacak yanına. Isparta'da akciğer kanseri vakalarının arttığına dair yayınlar var. Ben sevgili ağabeyimi de akciğer kanserinden kaybettim 2 yıl önce.

            Bir şeyler yapmalıyız, çok şeyler yapmalıyız. Erol Bey anlatıyor, önce gölü temizleyeceğiz, sonra yeniden kirletilmesini engelleyeceğiz diyor. Çok büyük de bir maliyet de gerektirmeyeceğini. Konuşulan çözüm önerilerinin ilk adımı bu konuya dikkat çekmek. İlk aktivitemiz de 19 Mayıs Gençlik Bayramında Isparta'dan Eğirdir'e yürümek. Ispartalı olun olmayın, doğayı, insanı, canlıyı seven herkesi davet ediyoruz, zaman yürüme zamanı, sen yürümezsen çocukların koşamayacak...

01 Şubat 2015  Pazar İstanbul da 

Eğirdir  Yardımlaşma Derneğinde Eğirdir Gölü Toplantısı

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap

İlgili Haberler